Pets & planet

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) staat hoog in het vaandel bij Dr pet. Hierin willen we ons onderscheiden en is bovenstaande infographic “Healthy lifestyle for pets & planet” gemaakt. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van MVO. Het gaat over het niet onnodig belasten van natuur en milieu, het tegengaan van afval en verspilling, het besparen van grondstoffen, het langer meegaan van producten en de kwaliteit van leven van onze (landbouw) huisdieren. Dus over het zorgen voor de gezondheid van onze huisdieren (pets) en aarde (planet). Veruit de grootste aanslag van huisdierbezit op onze aarde zit in de productie en consumptie van huisdiervoeding. 

Wist je dat een kat gemiddeld 310 kg CO2 uitstoot per jaar? En een gemiddelde hond 770 kg en een grote hond zelfs 2.500 kg CO2 per jaar? Als huisdiereigenaar in Nederland stoten we gemiddeld 10.000 kg CO2 per jaar uit. Een jaar een gemiddelde hond te eten geven staat qua milieu-impact gelijk aan een autorit van circa 3.700 km, voor een gemiddelde kat is dit 1.400 kilometer. Om aan de voedselbehoefte van een gemiddelde kat te voldoen is ruim 1000 vierkante meter land per jaar nodig. Voor een gemiddelde hond ruim twee keer zo veel en voor een westerse huisdiereigenaar ruim twaalf keer zo veel (bron LICG). Als je geïnteresseerd bent neem dan even contact met ons op en we sturen we onze infographic hierover graag naar je op.

Wij als Dr pet dragen ons steentje bij aan duurzaamheid door bewust na te denken over de (voedings)producten en diensten die wij online aanbieden. Voor ons is de carbon foodprint en het dierwelzijn mede een reden geweest om online consulten aan te bieden over diervoeding, afvallen en het aanschaffen van een nieuw huisdier. Circa de helft van onze huisdieren zijn te dik tot obese toe. Ze krijgen dus steevast te veel en/of verkeerd te eten. De kwaliteit, hoeveelheid en soort diervoer wat we dagelijks geven heeft namelijk grote invloed op de carbon en ecologische footprint van ons huisdier. Zo is de carbon footprint van vegetarisch diervoer het laagst, gevolgd door kip of vis en is die van rund of lam veruit het hoogst. Daarbovenop is biologisch geproduceerde en gecertificeerde diervoeding beter voor natuur en milieu en het welzijn van landbouw huisdieren. Ook droogvoer is beter voor het milieu dan natvoer. Te veel aan eiwitten in diervoer en zeker rauwvlees is eveneens slechter voor onze planeet. Daarentegen hebben alternatieve eiwitten, in de vorm van insecten, slechts een fractie van de ecologische footprint en carbon footprint dan bijvoorbeeld rundvlees. Voor 10 kg eiwit heb je voor rundvlees namelijk 2100 m2 landbouwgrond nodig en voor insecten 45 m2. Gerecyclede grote (papieren) verpakkingen dragen ook bij aan een beter milieu. Verder bepaald de soort en grote van het huisdier dat we aanschaffen de carbon en ecologische footprint van onze geliefde huisgenoot op vier poten. 

Het hebben van een huisdier maakt ons gelukkiger, zorgt voor meer beweging, verlaagt de stress, zorgt voor een betere weerstand en minder verzuim en maakt ouderen en alleenstaande minder eenzaamheid. De keerzijde is wel dat onze huisdieren, net als wij, ook een impact hebben op onze planeet. Ten aanzien van met name het dagelijks voeden van ons huisdier mogen en kunnen we daarom best wat gezonder omgaan met het milieu, de natuur en het welzijn van onze (landbouw) huisdieren. 

In deze rubriek “Duurzame producten” staat ons aanbod van duurzame producten voor milieubewuste en betrokken huisdiereigenaren die willen dat hun huisdier ook bijdraagt aan een gezonde planeet. Het assortiment bestaat nu uit biologisch voer en vegetarisch voer en wordt de aankomende tijd verder uitgebreid. Dus houd ons aanbod goed in de gaten.