Hondentuigjes & harnassen

Wat is er nou mooier dan lekker samen met je hond op pad. Wij zien veel honden met een halsband maar dit raadt fysiotherapeut Merel van Dr pet voor vrijwel alle honden sterk af. We willen allemaal het beste voor onze honden, daarom is een hondenharnas of hondentuigje met de juiste pasvorm heel belangrijk.

Het dragen van een halsband veroorzaakt vervelende aandoeningen bij je hond, zoals zenuwschade en ademhalingsproblemen. Dit komt door de lokale druk die de halsband geeft. Hondentuigjes, ze zijn er in verschillende soorten en maten. Bij het gebruik van een hondenharnas of hondentuigje met de juiste vorm komt er geen druk op de kwetsbare hals van je hond, maar wordt de druk verdeeld over de hele borstkas. Er zijn twee verschillende soorten tuigen: de H-tuigen en de Y-tuigen. De H-tuigen zijn niet aan te raden, omdat deze te veel druk op de schoudergewrichten veroorzaken. Alleen de Y-tuigen hebben de juiste vorm. Hierbij wordt de druk verdeeld en is de kans op blessures erg klein. Gebruik van de juiste tuigjes voorkomt veel ellende voor je hond en onnodige bezoekjes aan een dierenarts of fysio. We hebben een aantal ergonomische Y-vormige tuigjes of harnassen voor je geselecteerd. Binnenkort wordt ons assortiment hiervoor verder uitgebreid.

Waarom een halsband niet goed is voor je hond

Een halsband geeft veel lokale druk op kwetsbare punten zoals de nekwervels, het ruggenmerg en de zenuwen, bloedvaten, het strottenhoofd, de luchtpijp, de slokdarm en de lymfeklieren. De druk die een halsband geeft, is groot genoeg om schade aan de kwetsbare punten te veroorzaken. Zenuwschade treedt op bij een druk die 10 keer lager is dan het gemiddelde gebruik van een halsband. Bij een ‘ruk’ aan de halsband, ter correctie bijvoorbeeld, loopt de druk op tot wel 400 keer de drempelwaarde voor weefselschade. 

Het gebruik van een halsband brengt de volgende aandoeningen met zich mee:

Wij adviseren deze producten

Waarom een H-vormige hondentuigje of harnas ook niet goed is

Bij het gebruik van een tuigje, ook wel harnas genoemd, komt er geen druk op de hals van je hond. De druk wordt juist over de hele borstkas verdeeld. Er zijn twee soorten tuigjes: H-tuigen en Y-tuigen. Bij de H-tuigen loopt er een horizontale band over de voorzijde van de borst van je hond. Dit veroorzaakt te veel druk op de schoudergewrichten. Ook hindert een H-tuigje de beweging van de voorpoten te veel. Je hond krijgt schouderklachten, maar ook rugklachten of blessures in de poten door het hinderen van een gezond bewegingspatroon. De horizontale band die over de voorzijde van de borst loopt kan naar boven schuiven. Dit zorgt voor druk op de luchtpijp, slokdarm en halswervels. Kortom, de H-tuigen worden net als de halsband sterk afgeraden.

Y-vormige hondentuigje of hondenharnas is gewoon het beste

Bij de Y-tuigen loopt er een band verticaal tussen de voorpoten door, en vanaf de borst lopen er twee schuinde banden richting de rug/schoft van je hond. Deze vorm verdeelt de druk over de hele borstkas en laat de schoudergewrichten vrij. Daarom kan je hond zich optimaal bewegen en is de kans op blessuren het kleinst. In de volgende afbeelding staat het enige goede H-tuigje voor je hond afgebeeld.

Welk harnas is geschikt?

Waarop moet je op letten bij de aanschaf van een tuigje of harnas voor je hond?

Het is erg belangrijk om goed naar de vorm van het hondenharnas te kijken. De volgende punten helpen jou om de juist voor jouw hond uit te kiezen:

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Voor welke honden is een goed tuigje heel belangrijk?

Voor iedere hond is het natuurlijk belangrijk om een tuigje met de juiste pasvorm te hebben, maar voor de volgende honden is het extra belangrijk om een harnas met de juiste vorm te hebben:

object(WP_Term)#14914 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }