Senioren kat

Vanaf een jaar of tien/twaalf is een kat echt senior te noemen. Katten worden gemiddeld vijftien jaar oud. Een oudere kat krijgt net als wij ouderdomskwalen. Er zijn diverse aandoeningen die gepaard gaan met de ouderdom van je huisdier. Sommige van deze herken je direct terwijl andere lastiger te zien zijn.

Dr pet | Your pet, our passion!

Daarom is ons advies om jouw senior kat regelmatig te laten controleren door je dierenarts. Veel voorkomende ouderdomsproblemen zijn:

Een comfortabele oude dag

Oudere katten waarderen wat extra comfort. Je senior kat houdt van een warme, tochtvrije en comfortabele slaapplaats waar hij rustig kan liggen. Ook zal je kat de hulp van goed geplaatste opstapjes waarderen als hij op een stoel of bank wil springen. Je senior kat krijgt steeds meer moeite om zelf het luikje te openen en de weg naar huis te vinden. Zorg er dus voor dat je hij gechipt is en geregistreerd op het juiste adres. Controleer en knip regelmatig de nagel omdat ze minder snel slijten en overal in kunnen blijven haken. Je oudere kat heeft mogelijk ook hulp nodig bij het verzorgen van de vacht. Borstel of kam hem regelmatig en kijk dan meteen naar verdikkingen in of onder de huid en parasieten. Daarnaast kan het nodig zijn om neus- of ooguitvloeiing te verwijderen of de anus schoon te houden met een watje dat je in lauwwarm water drenkt. Een oudere kat slaapt het liefst op een rustig plekje waar hij geen last heeft van drukke huisgenoten. Bied je kat de gelegenheid om zich terug te trekken op een plek waar hij niet gestoord wordt door kinderen, andere katten of honden. Laat je kat voorzichtig en geleidelijk kennismaken met nieuwe huisdieren en bescherm de senior tegen de (iets te) enthousiaste buien van je kitten of pup. Veranderingen in de directe leefomgeving van je senior kat zijn in het algemeen lastig. Laat hem dus altijd langzaam wennen.

Wij adviseren deze producten

Preventieve seniorencheck voor je kat

Onze katten worden steeds ouder. Het is belangrijk om te onthouden dat ouderdom geen ziekte is. Dus ouderdomsklachten zijn vaak goed op te lossen zodat je kat gezond oud kan worden. Om je kat zo lang mogelijk bij je te houden, is een jaarlijkse seniorencheck zeer aan te bevelen. Een seniorencheck adviseren we bij katten vanaf 10 jaar wanneer we vaak de eerste ouderdomsklachten gaan zien. De meeste dierenartsen bieden een seniorencheck of APK-keuring aan voor je senior kat. Op deze manier leert je dierenarts je kat goed kennen en vallen veranderingen snel op. Zo kan er tijdig vanuit preventieve zorg juist geadviseerd worden over bijvoorbeeld aangepast voer om eventuele problemen te voorkomen en/of de kwaliteit van leven te verbeteren. Herhalingsinentingen zijn bij oudere katten ook belangrijk omdat het afweermechanisme tegen infectieziektes afneemt. Als je (ras)kat een bepaalde (erfelijke) kwaal heeft ontwikkeld, kan je dierenarts direct de juiste behandeling inzetten kan je onnodig lijden van je kat voorkomen, alsmede hoge kosten. Zo zorgen we er samen voor dat je maatje zo lang mogelijk onderdeel is van je leven. En dat is wat iedere katteneigenaar wil, toch? Lees hieronder meer over de seniorencheck en wat deze inhoudt.

Wat er gebeurt tijdens een seniorencheck

Bij de seniorencheck kijkt de dierenarts goed naar je kat en luistert hij naar aanwijzingen in jouw verhaal. Je kat wordt gewogen en het gewicht wordt vergeleken met voorgaande jaren. Gewicht is namelijk erg belangrijk en als je kat meer dan 5% is afgevallen is dit een aanwijzing. Je dierenarts kijkt naar de beweeglijkheid, manier van lopen en hoe gemakkelijk hij nog ergens op kan springen. Ook het zicht en gehoor worden onderzocht. Daarnaast onderzoekt je dierenarts de bloeddruk, het bloed en de urine. Het bloed vertelt ons hoe de lever en nieren functioneren en wat het suikergehalte in het bloed is. Soms moet er aan de hand hiervan verder onderzoek worden gedaan, zoals een echo. De urine vertelt ons of je kat misschien te veel drinkt, want te veel drinken is een aanwijzing voor diverse aandoeningen. Ook kijken we of er sprake is van kristallen in de urine. Bij senior katten zien we veel schildklierproblemen. Daarom nemen we bloed af dat we zelf onderzoeken of we sturen het bloed op naar een extern laboratorium. Naar aanleiding van de resultaten van de seniorencheck wordt eventueel een behandelplan opgesteld dat je dierenarts met jou bespreekt.

Vooraf urine opvangen voor de seniorencheck

Thuis vang je de urine van je kat op en deze neem je mee naar de seniorencheck. De urine mag niet ouder zijn dan 4 uur. Mocht het urine opvangen zijn gelukt en duurt het langer dan 4 uur voordat je de afspraak hebt? Breng het dan gewoon eerder. Tijdens het consult bespreekt je dierenarts de uitslag met je. Maar hoe vang je eigenlijk de urine op? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel verschillende manieren om urine van je kat op te vangen. Je doet bijvoorbeeld plastic korrels (Katkor) in een schoongemaakte en lege kattenbak. De urine wordt daarin opgenomen en vervolgens doe jij het in een schoon potje of bakje. Sommige katten plassen op de tegels (als je die in huis hebt), dan kan je het daarvan opzuigen en in een schoon potje of bakje doen. Je kunt je kat ook even opsluiten in de badkamer met een lege kattenbak of de kattenbak vullen met slierten van een plastic tas. Het blijft echter vaak een uitdaging om de urine thuis op te vangen. Mocht jouw kat erg eigenwijs zijn, dan haalt de dierenarts de urine uit de blaas door een blaaspunctie. De punctie is pijnloos, maar kan natuurlijk wel wat stress veroorzaken bij je kat. Dus je kat zal het fijner vinden als het thuis lukt.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15397 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }