Gebitsverzorging

Katten hebben bij de geboorte nog geen tanden, die komen, net als bij ons mensen, pas later door. Kittens krijgen eerst melktanden, die later wisselen tot volwassen tanden. Het is belangrijk om het gebit van je kat vanaf het moment dat de tanden gewisseld zijn schoon en gezond te houden. Dit doe je gewoon door te poetsen.

Dr pet | Your pet, our passion!

Hiervoor gebruik je speciale kattentandenpasta. Tandpasta voor mensen kan giftig zijn en is niet smakelijk voor je kat. Je poetst de tanden om te voorkomen dat er tandplak ontstaat, wat zich omzet in tandsteen. Tandsteen kan je niet meer met de tandenborstel weghalen en kan alleen verwijderd worden middels een professionele gebitsreiniging. Helaas laten niet alle katten het poetsen van de tanden toe. Begin daarom op jonge leeftijd, zodat je kat er al vroeg aan went. Lukt het poetsen niet, houd het gebit dan goed in de gaten of laat het regelmatig door je dierenarts controleren.

Gebitsproblemen bij je kat herkennen

Katten laten niet snel merken dat ze last hebben van hun gebit. Je kat zal gewoon blijven eten, ondanks dat het pijnlijk is. Aan de volgende symptomen kun je gebitsproblemen bij je kat herkennen:

Herken je een of meerdere van deze symptomen, maak dan een afspraak bij je dierenarts of neem contact met ons op.

Tandsteen verwijderen kat

Tandsteen ontstaat als gevolg van tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten, bacteriën en speeksel. De minderalen uit het speeksel zetten tandplak om in kalk. Op deze manier ontstaat tandsteen. Als er eenmaal tandsteen op de tanden van je kat zit, krijg je dit alleen weg middels een professionele gebitsreiniging. Gebitsreiniging vindt plaats onder narcose. Allereerst krijgt je kat een antibacteriële gel over zijn gebit heen, vervolgens verwijderen we het tandsteen, zodat het gebit weer goed schoon is. Pijnlijke, ontstoken of losse tanden of kiezen worden getrokken. Als laatste polijsten we de tanden, wat de tanden extra glad maakt. Indien nodig krijgt je kat pijnstillers en/of antibiotica mee naar huis. 

Vergeet niet dat een gebitsreiniging een tijdelijke oplossing is. Na enkele dagen ontstaat er alweer tandplak en begint het probleem weer van voor af aan. Pak het tandenpoetsen dus meteen op om herhaling te voorkomen.

Melkgebit kat

Na 3 weken komen de eerste melktanden bij je kitten door. Na ongeveer 12 weken heeft je kitten 26 melktanden. Het melkgebit bevat 12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 kiezen (premolaren). De snijtanden komen als eerst door, daarna de hoektanden en als laatste de kiezen. Het melkgebit bevat alleen nog maar premolaren, dit zijn de ‘voorkiezen’ die direct na de hoektanden komen. De molaren, de achterkiezen, komen pas door met het volwassen gebit. 

Tanden wisselen kat

Tussen de 3 en 7 maanden wisselt je kitten het melkgebit in voor een volwassen gebit. Het volwassen gebit bestaat uit 30 tanden, 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren (voorkiezen) en 4 molaren (kiezen achterin). Soms gaat het wisselen van de tanden niet vanzelf helemaal goed. Als er een melktand achterblijft, vaak de hoektand, dan moet de dierenarts die verwijderen, anders groeit de volwassen tand scheef en dat kan pijnlijk zijn. Ook ontstaan er vaak infecties doordat er haren, bacteriën en voedselresten tussen de tanden blijft zitten. Die infectie kan het kaakbot aantasten en dat willen we te allen tijde voorkomen. 

Tandenpoetsen kat

70% van de katten heeft gebitsproblemen. Het gebit staat centraal met het hart, de lever en de nieren. Wanneer je kat een vies gebit heeft, komen bacteriën via de bloedbaan in deze organen terecht en veroorzaken daar problemen. Een schoon en gezond gebit is dus essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Je houdt het gebit schoon door het, het liefst ieder dag, te poetsen. Poets de tanden van je kat met een speciale kattentandenborstel, die is aangepast aan de vorm van de kaak. Gebruik ook altijd speciale kattentandpasta. Tandpasta voor mensen is giftig voor katten. Ook is het voor katten niet smakelijk, wat het tandenpoetsen ook niet bevordert natuurlijk. De stappen bij het goed tandenpoetsen zijn:

Stap 1: Wennen 

Stap 2: Poetsen met een gaasje

Stap 3: Poetsen met een tandenborstel

Stap 4: De binnenkant van de tanden/kiezen poetsen 

Lukt het tandenpoetsen niet of heb je vragen over het poetsen van de tanden? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je met liefde en plezier. Maar kijk eerst eens bij onze instructiefilmpjes.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15291 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }