Verzorging vacht & nagels

Bij de verzorging van je hond komt meer kijken dan alleen de dagelijkse portie voeding en wandeling. Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel in de zorg voor je hond. Maar ook het knippen van nagels en het reinigen van de oren van je hond.

Gebruik voor het wassen van je hond nooit shampoo voor mensen, maar altijd een professionele hondenshampoo. Shampo voor mensen is veel te agressief voor de hondenhuid en zorgt soms voor kale plekken. Er zijn shampoos voor honden met een gezonde huid en voor honden met huidproblemen. Het knippen van de nagels valt ook onder de verzorging van je hond. Zorg ervoor dat de nagels van je hond niet te lang worden, anders groeien ze in. Dit is pijnlijk en wil je voorkomen. Ten slotte is er de verzorging van de oren en ogen. Mocht je hier iets afwijkends opmerken, neem dan contact op met je dierenarts of maak een afspraak met ons door op deze link te klikken.

Hondenshampoo

Er zijn veel verschillende soorten shampoos voor honden. Het is belangrijk om je hond met een professionele hondenshampoo te wassen. Gebruik bijvoorbeeld een van de professionele shampoos van Maxani. Hieronder staat een overzicht van enkele goede shampoos die je voor je hond kunt gebruiken:

Als je hond last heeft van huidproblemen, maak dan een afspraak bij je dierenarts. Deze moet je hond in levende lijve onderzoeken. De dierenarts zoekt onder de microscoop naar bacteriën, ontstekingscellen, gisten of een combinatie daarvan.

Wij adviseren deze producten

Deze producten komen zo snel mogelijk voor jullie online

Je hond op de juiste manier wassen

Kies altijd een rustig moment om je hond te wassen. Bij honden gaat het erom dat je de huid goed wast. Dit is dus wezenlijk anders dan wanneer wij `s ochtends onder de douche ons haar wassen met ons Andrelonnetje. Wij wassen onze haren, bij je hond was je de huid – en die is goed beschermd door al die haren. En dus is de manier van wassen heel anders. Een goede hondenshampoo heeft zowel een reinigende als therapeutische werking, daarom moet je je hond twee keer wassen. En was alleen daar waar het nodig is. Dus sabbelt labrador Luna op haar poten? Was dan alleen de pootjes met goede middelen als rescue-shampoo of malasept-shampoo. Goed wassen verloopt via de 10 minutenregel – volg daarvoor het onderstaande stappenplan:

Nagels knippen

Het is belangrijk om regelmatig de lengte van de nagels van je hond te controleren. De nagels van je hond slijten niet altijd voldoende af. Dit komt bijvoorbeeld doordat je hond minder vaak op verschillende soorten ondergrond loopt of minder beweegt. Als de nagels van je hond te lang zijn, kan dit vervelende gevolgen hebben. De nagels kunnen naar binnen groeien en wondjes veroorzaken, dit is erg pijnlijk. Dit gebeurt vaak bij de wolfsklauwjes, die aan de binnenkant van de voorpoten zitten. Vergeet dus niet deze mee te pakken wanneer je de nagels van je hond knipt. Gebruik voor het knippen van de nagels een goede nagelknipper voor honden, zodat je gemakkelijk en snel klaar bent.

Oeps, ik heb in het leven van de nagel geknipt

Het kan gebeuren dat je de nagels net iets te ver hebt afgeknipt. Schrik niet, het kan enorm bloeden. Druk even met een gaasje tegen de nagel aan tot het bloeden stopt. Je mag hierbij best wat kracht zetten. Als de nagel na 10 minuten nog bloedt, neem dan contact op met je dierenarts.

Oren van je hond reinigen

De belangrijkste regel is: als je hond geen oorproblemen heeft, blijf er dan vanaf. In het oor zit een intern milieu. Dit milieu is uniek en kan prima voor zichzelf zorgen. Als jij je hond ziet krabben, schudden of wrijven aan zijn oor, je roodheid ziet in de gehoorgang of aan de oorschelp, of een zoetige geur of zelfs stank ruikt – bel dan je de dierenarts. Ga niet zelf dokteren, daar worden die oren echt niet beter van.

Een reinigingsmiddel voor de oren van je hond gebruik je om het overmatige oorsmeer en ontstekingsmateriaal uit de uitwendige gehoorgang te verwijderen. Dit doe je ter preventie van oorontsteking (otitis). Wanneer je hond al een oorontsteking heeft, gebruik je drie dagen vóór je begint met de door je dierenarts voorgeschreven speciale antibioticazalf, een oorcleaner. Dit doe je om de grootste viezigheid uit de oren te verwijderen. Als je deze viezigheid niet eerst verwijdert, doet de zalf z’n werk niet en kan je vaak weer helemaal opnieuw beginnen. Dit willen we natuurlijk niet, want een oorontsteking is erg pijnlijk. Daarbij heb je dubbel de kosten wat je ook wilt voorkomen.

Zwemmen is een trigger voor veel oorontstekingen. Er zijn middelen die je na het zwemmen in het oor kunt doen (1/2 pipetje per oor). Zo houden we die oortjes rustig. Maar let op, dit mag je alleen geven als er géén sprake is van een oorontsteking. We zien steeds meer allergieën bij honden, wat ook een grote trigger is voor steeds terugkerende oorontstekingen. Dit vraagt uiteraard een ander plan van aanpak dan een hond met oorklachten door veel zwemmen.


Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15336 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }