Teken & vlooien bestrijden hond

Het wordt steeds warmer in Nederland en onze winters zijn niet meer zo streng. Hierdoor hebben honden het hele jaar door last van vlooien en teken. Daarom is het belangrijk dat jij als baas je hond het hele jaar door beschermt. Omdat er zo veel verschillende soorten antivlooien- en antitekenmiddelen op de markt zijn, is door onze veterinaire professionals een aantal goed werkende middelen geselecteerd. Zo vind jij een betrouwbaar middel dat het beste bij jou en jouw hond past.

Beste behandeling tegen vlooien en teken

Hoe vaak je moet behandelen is geheel afhankelijk van het soort middel waar je voor kiest. De meeste pipetten werken één maand tegen vlooien en teken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Advantix-pipetten of de pipetten van Vectra. Zoek je iets wat langer werkt? Kijk dan eens naar vlooienbanden van Seresto. Deze voor jou geselecteerde vlooien- en tekenmiddelen zijn zonder recept en bij ons online te bestellen. Niet alle vlooien- en tekenmiddelen zijn verkrijgbaar zonder recept, voor middelen zoals Bravecto of Credelio moet je langsgaan bij je eigen dierenarts of neem je contact op met onze dierenkliniek in Nuland. 

Goede bescherming van je huisdier(en) tegen deze vervelende parasieten en jeuk is dus belangrijk. Je hond pas behandelen wanneer je een vlo of teek ziet of krapt tegen de jeuk is echt iets van vroeger. Wanneer je één vlo ziet, zijn er meer. Niet alleen je hond is dan besmet, maar ook zijn leefomgeving waardoor er een heuse, hardnekkige, plaag kan ontstaan. En dat wil je natuurlijk niet. Preventief behandelen en voorkomen dus!

Bij ons bestel je een zorgpakket op maat, zodat je hond voor drie maanden beschermd is tegen parasieten. Het pakket beschermt tegen vlooien en teken, maar ook tegen wormen, zandvliegjes, muggen en stalvliegen. Het is een ontzorgpakket voor jou en een zorgpakket voor jouw hond.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn een van de meest voorkomende ecto-parasieten in Nederland. Vlooien zijn piepkleine bruinzwarte beestjes die op de huid van je hond zitten. Bij voorkeur kiezen ze donkere plekjes zoals de oksels, liezen en staartbasis. Ze veroorzaken jeuk (waardoor je hond gaat krabben, bijten en schuren) en in sommige gevallen allergische reacties. Daarnaast zit maar een klein percentage op je huisdier, de rest van de vlooien en vlooieneitjes zitten overal in jouw huis. Zoals in de mand van de hond en je eigen bank, kussen of bed. Ze zijn dol om onder plinten of tussen kieren van houtenvloerdelen te kruipen. Overal waar het donker is, houden ze zich schuil. Zodra het warmer wordt in huis komen de eitjes uit en die vormen dan een plaag. Vlooien kunnen daarnaast ook mensen bijten, dit veroorzaakt jeuk en rode puntjes op je huid.

Wat zijn teken?

Teken zijn bloedzuigende parasieten die zich verschuilen in bosjes, grassen en bomen. Omdat teken bloed drinken van verschillende dieren kunnen ze vervelende ziektes overdragen. Daarom is het heel belangrijk dat een besmetting met zowel vlooien als teken voorkomen wordt.

Hoe kan ik zien of mijn hond vlooien heeft?

Vlooien verschuilen zich het liefst in donkere plekjes en hebben een voorkeur voor de oksels, buik, lage rug en de staartbasis. Je hond krabt of bijt zich vaak, veelal rondom de staartbasis, als hij vlooien heeft. Gebruik op deze plekken een vlooienkam om eventuele vlooien op te sporen. Vlooien herken je aan hun roodbruine kleur en ze springen in het rond. Je hoeft niet altijd een vlo te vinden, vaker zie je ook zwarte tot donkerbruine korreltjes. Om onderscheid te maken tussen vlooienpoepjes en gewoon viezigheid kun je het beste een vlooienkam pakken en de hond (flink) kammen op de rug en staartbasis. Pluis het haar uit en speur naar zwarte of donkerbruine kleine korrels (< 1 mm groot). Doe deze op wat keukenpapier en voeg daar een paar druppelt water aan toe. Als je ziet dat de bruine korrels minimaal rood worden of een rood randje krijgen, dan zijn het vlooienpoepjes, en is het dus bingo. Bedenk wel dat slechts 5% van de vlooien op de hond zitten en de rest van de vlooien, poppen, larven en eitjes in je huis.

Hoe kan ik zien of mijn hond teken heeft?

Teken bijten zich vast in de huid en blijven wel uren tot dagen zitten. In het begin zijn ze heel klein waardoor ze snel gemist worden. Zeker in een lange dikke hondenvacht, ga dus met je vingers door de vacht van je hond (dicht bij de huid). Teken die zich volgezogen hebben met bloed voelen aan als een bultje. Als je een bultje voelt, kijk dan goed naar de aanzet, vaak kan je dan de pootjes van de teek uit de huid zien komen. En vergis je niet, we zien gevallen waarbij een tepel aangezien wordt als teek. Het doet pijn als je hieraan gaat draaien, kijk dus goed. Bel bij twijfel even je eigen dierenarts.

Help mijn hond heeft al vlooien. Wat nu?

Zodra je vlooien bij jouw hond vindt, is het van uiterst belang dat je de besmetting goed aanpakt. Het behandelen van je hond alleen is vaak niet voldoende. De eitjes zitten overal in huis waardoor je hond steeds opnieuw besmet wordt. Gebruik dus de Indoor-X omgevingsspray voor het bestrijden van een vlooienbesmetting in huis. Daarnaast is het belangrijk dat je meerdere keren per dag alles goed stofzuigt en na het stofzuigen gelijk de stofzuigerzak weggooit. Was ook direct alle kussens, dekens en speeltjes op 60 graden (kijk op wasvoorschrift). Vaak moet je bij een echte plaag je hond en het huis 3 tot 6 maanden lang intensief behandelen. Wees dit probleem voor en behandel dus preventief.

Wat als een hond niet behandeld wordt tegen vlooien?

Soms is de jeuk zo erg, dat er zogenaamde ‘hotspots’ ontstaan. De huid is dan kapot en er is een rode, stinkende en vochtige plek ontstaan die erg jeukt en pijn doet. Een hotspot ontstaat snel (soms binnen één dag) en het wordt alleen maar groter als de jeuk niet stopt. De hond zal ook kale, rode plekken met korsten vertonen. Behandeling van de primaire oorzaak van de jeuk (de vlo) gebeurt door een goed antivlooienmiddel.

Sommige honden zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. De hond heeft dan erge jeuk, rode plekjes op de huid en korstjes. Voor deze honden is strikt preventief behandelen tegen vlooien nog belangrijker. Opvallend is wel dat je bij deze dieren zelden een vlo aantreft.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Help mijn hond heeft een teek. Wat nu?

Als je hond een teek heeft, gebruik dan een tekentang om deze te verwijderen. Het maakt niet uit of je de teek rechtsom of linksom draait om te verwijderen. Het belangrijkste is dat je het draaien RUSTIG doet. Zo krijgt de teek de tijd om zelf los te laten en heb je minder risico dat het hoofdje van de teek in de huid blijft zitten. Houd de huid waar de teek gebeten heeft goed in de gaten. Soms ontstaat er nog wat roodheid en/of zwelling, wat vaak duidt op een ontsteking. Het smeren van honinggel uit je EHBO-doos helpt hier vaak al tegen. Als de teek niet in zijn geheel verwijderd is, neem dan contact op met je dierenarts.

Wij van Dr pet hebben hiernaast een instructiefilmpje (tutorial) gemaakt over het verwijderen van een teek.

Wat als je hond niet wordt behandeld tegen teken?

Zoals de meeste baasjes inmiddels wel weten, zijn teken verspreiders van ziektekiemen. Als een teek zich vastgebeten heeft, doet hij iets voordat hij bloed gaat zuigen: hij spuit wat speeksel in zijn slachtoffer om te voorkomen dat zijn zuigsnuit verstopt raakt. Met dat speeksel draagt hij ook eventuele ziektekiemen over. Als de teek zich vervolgens loslaat in huis, gaat hij op zoek naar zijn volgende gastheer of -vrouw. Dit kan zo maar iemand in het gezin zijn. De bekendste ziekte die overgedragen wordt door teken, is de ziekte van Lyme via de Borrelia-bacterie. Het is daarom belangrijk de teek bij je hond zo snel mogelijk te verwijderen en je hond preventief te behandelen tegen vlooien en teken. Dat is veiliger voor je hond en je overige gezinsleden.

object(WP_Term)#15487 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }