Ontwormen van je hond

Wormen, wormen, wormen, Nederland zit er vol mee. En dat komt omdat we met veel mensen en veel huisdieren in een klein landje wonen. De grootste besmettingsbronnen is onze achtertuin en de deurmat in huis. Wormen zijn een zoönose: dit houdt in dat ze overdraagbaar zijn van dier naar mens.

Wormenkuur hond

Ook wij mensen worden ziek van wormen. Dat is toch iets om over na te denken als jouw hond je ‘s ochtends in je gezicht likt. De wormeieren, die dus ook ons besmetten, zie je niet met het blote oog, alleen onder de microscoop. Daarom doen wij bij ons op de kliniek veel ontlastingsonderzoek op wormeieren. Omdat we de wormeieren niet zien maar ze er wel zijn, moeten we onze hond goed beschermen tegen deze parasieten. Ze trekken door het lichaam en richten flinke schade aan, wat in een gunstig geval alleen diarree veroorzaakt. Maar door een goed ontwormschema op maat en de beste antiwormenkuur met de beste ontwormingsproducten zoals bijvoorbeeld Milbactor of Milbemax gaat dit je zeker lukken.

Bij ons bestel je een zorgpakket op maat, zodat je hond voor drie maanden beschermd is tegen wormen. Het pakket beschermt tegen wormen, maar ook tegen vlooien, teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen. Het is een ontzorgpakket voor jou en een zorgpakket voor jouw hond.

Hoe vaak ontworm je een hond?

Hoe vaak jij je hond ontwormt, hangt af van de leeftijd van je hond, het ontwormproduct, maar ook van je gezinssamenstelling. Een hond van zes maanden en ouder moet vier keer per jaar ontwormd worden. Dus om de drie maanden. Dit gaat zijn hele leven door. Vroeger ontwormde we de hond alleen als er wormen bij de ontlasting zaten of – erger nog – als de hond de wormen uitspuugde. Die tijd hebben we echt gehad. We moeten ervoor zorgen dat je hond geen wormen krijgt, dus gaan we preventief beschermen tegen wormen. Gebruik een goed antiwormschema (zoals hierboven) en goede antiwormproducten. De perfecte oplossing voor jullie hele gezin. Er zijn steeds meer signalen dat er een relatie bestaat tussen wormeieren of wormen en bepaalde kinderziektes. Omdat het hebben van huisdieren fantastisch is en onze kids en huisdieren een prachtige combinatie zijn, is ons advies om je jónge hond vanaf 3 maanden leeftijd iedere maand te ontwormen tot je hond 1 jaar oud is. Daarna gaat de frequentie omlaag naar vier keer per jaar. Bij volwassen honden dus gewoon vier keer per jaar!

Hoe vaak ontworm je een pup?

Puppy’s hebben hun eigen ontwormschema. Dat komt omdat de wormen worden overgedragen via de moedermelk. Dus door het drinken van de moedermelk van de teef krijgen zij de worm (eieren) binnen. Als een puppy wormen heeft, hoef je dat niet perse te zien in de ontlasting. Wel zien we regelmatig groeiachterstand of een pup met een doffe vacht of een pup die te lang zijn puppyvacht houdt. Ook komt diarree regelmatig voor ten gevolge van gebrekkige ontworming.

Maar er zijn ook veel andere factoren die deze klachten kunnen veroorzaken. Dus blijven de klachten aanhouden, ondanks het ontwormen volgens onderstaand schema, neem dan contact op met je dierenarts. Puppy’s zijn heel kwetsbaar, kijk het niet te lang aan en ga naar je dierenarts.

Het ontwormschema voor de pup is als volgt. Je start (1e fase) om de twee weken ontwormen met een goede ontwormtablet. Op twee weken leeftijd begin je hiermee. Een pup ontworm je dus op een leeftijd van:

Wij adviseren deze producten

Wat zijn wormen?

Wormen zijn een zoönose, dit houdt in dat ze overdraagbaar zijn van dier naar mens. En ook wij zelf worden ziek van die wormen. Dat is toch iets om over na te denken als jouw hond Max je in de ochtend in het gezicht likt.De wormeieren, die dus ook ons besmetten, zie je niet met het blote oog, alleen onder de microscoop. Daarom doen wij bij ons op de kliniek veel ontlastingsonderzoek op wormeieren. Omdat we de wormeieren niet zien en ze er wel zijn moeten we onze hond goed beschermen tegen deze parasieten. Ze trekken door het lichaam heen en richten flinke schade aan, wat in een gunstig geval alleen diarree veroorzaakt. Maar door een goed ontwormschema op maat en de beste anti worm kuren met de beste anti worm producten gaat dit jou zeker lukken.

Symptomen bij onvoldoende ontwormen?

Als het ontwormen er even bij ingeschoten is, zal je regelmatig diarree zien optreden. Soms is dat met bloed soms met alleen slijm erbij. Andere verschijnselen zijn een doffe vacht, slecht in de vacht zitten, afvallen en/of een slechte conditie van je hond.

Als er sprake is van een longworminfectie zien we ook klachten van een slechte conditie, maar soms ook van hoesten en/of benauwdheid. Het is dus afhankelijk met welke worm de hond besmet is, wat de klachten zijn. Bovenstaande klachten zijn eigenlijk heel algemeen. Dus is jouw hond benauwd of heeft hij een slechte conditie, maak dan een afspraak bij je dierenarts.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Wat doen als je wormen ziet in de ontlasting?

Tja, en soms zitten er toch wormen in de ontlasting. Dan koop je een ontwormingstablet van een goed merk zoals Milbemax, Milbactor of Drontal. Soms krijgt je hond na het geven van de antiwormkuur wat diarree. Maar dit gaat snel over zodra de wormen onder controle zijn. Wij adviseren je hond daarna nog twee keer iedere maand te ontwormen. We gaan dus bovenop de wormen zitten en geven ze geen kans. Daarna gaan we weer over naar het regelmatig ontwormen van je hond gedurende zijn hele leven.

 Neem een goed werkende anti wormen kuur

Wij zijn fan van kwaliteitsproducten als Milbemax, Milbactor of Drontal. Dit zijn antiwormtabletten die goed werken tegen menginfecties van Nematoden (= rondwormen zoals zweep- en spoelwormen) en Cestoden (=lintwormen). Ook werken ze preventief tegen hartwormen (dirofilarosis). De hartworm zelf is nog niet aanwezig in Nederland, maar de mug die de hartworm overbrengt vliegt al jaren rond in ons land. Behandel je huisdier dus met visie en een goede antiwormenkuur.Wormen

object(WP_Term)#15224 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }