Speeltjes

Samen spelen met je kat, hoe leuk is dat? Net als bij mensen is spel een manier om de band op te bouwen of te versterken. Er zijn verschillende soorten spellen voor katten.

Dr pet | Your pet, our passion!

Spellen die gebaseerd zijn op het jagen en vangen van de prooi vallen het meest in de smaak. Door middel van het aanbieden van spellen en het samen spelen, stimuleer je jouw kat zowel lichamelijk als geestelijk. Dat gaat verveling tegen maar remt ook dementie af bij senioren katten. Zo voorkom je sloopgedrag. Kattenspeelgoed hoeft niet duur te zijn. En er zijn verschillende mogelijkheden om, bijvoorbeeld samen met je kinderen, zelf speelgoed te maken. Let op! Laat je kat niet met je handen spelen, ook je kitten niet. Het begint met het speels ‘aanvallen’ van je hand, maar wanneer je kat groter is, wordt het een pijnlijke aangelegenheid. Leer je kat dus altijd aan om alleen met speelgoed te spelen en niet met je handen.

Speelgoed voor katten

Hengels, touwtjes, balletjes en muisjes vallen vaak in de smaak. Je kat kan hier op jagen en daar zijn ze dol op. Voerballetjes zijn ook een vorm van een interactief spel. Je kat moet de bal bewegen om er steeds een paar brokjes uit te halen. Ringvormende banen waar een balletje in opgesloten zit, dat je kat er uit probeert te pakken, vinden ze ook vaak leuk. Leg niet heel de woonkamer vol met speeltjes, maar zorg voor afwisseling. Laat steeds één of twee speeltjes liggen en berg de rest op. Zo kun je het speelgoed voor je kat regelmatig omwisselen, want nieuwheid stimuleert het spelen ermee.

Zelf speelgoed voor je kat maken

Speelgoed voor je kat hoeft niet duur te zijn. Veel katten zijn dol op kartonnen dozen en papieren zakken en kunnen hier uren of zelfs dagen mee bezig zijn. Je kunt ook een licht balletje in de doos of zak doen zodat je kat in en uit de doos of zak moet gaan om het balletje te kunnen pakken. Andere ideeën om zelf speelgoed te maken:

Let er bij deze materialen goed op dat je kat er niks van binnenkrijgt. Controleer het speelgoed op loszittende draadjes, propjes e.d.

Actief bezig zijn met je kat

Als je kat brokjes eet, is het leuk om hem actief bezig te laten zijn en zelf zijn brokjes te laten vinden. Verstop de maaltijd op verschillende plekken in huis, zodat je kat echt op zoek moet naar de brokjes. Zo manier stimuleer je het jachtinstinct en het reukvermogen van je kat en het maakt de maaltijden een stuk interessanter. Een ander manier om actief met je kat bezig te zijn, is apporteren. Het hangt af van de motivatie, het zelfvertrouwen en het ras hoe makkelijk (of moeilijk) het is om je kat dat te leren. Het in de bek pakken van een prooi is natuurlijk kattengedrag. Het stimuleert je kat om achter een speeltje aan te gaan, het in de bek te pakken en naar je terug te brengen. Veel katten vinden het leuk als jij het speeltje vervolgens weer weggooit en je kat het weer kan gaan ‘vangen’. Apporteren is een leuke manier om je kat beweging te geven en geestelijk te prikkelen. Zeker voor onze binnenkatten, die weinig gebruik maken van hun jachtinstinct.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#14874 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }