Verzorging vacht & nagels

Bij de verzorging van je kat komt meer kijken dan alleen de dagelijkse portie voeding en het schoonmaken van de kattenbak. Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel in de zorg voor je (senioren) kat. Maar ook het knippen van nagels van je kat.

Dr pet | Your pet, our passion!

Je kat zal niet snel een vieze vacht hebben. Katten zijn namelijk erg ijdel en steken veel tijd in de verzorging van hun vacht. Is jouw kat halflang harig of langharig dan is het erg verstandig ze van kitten af aan te borstelen. Veel langharige katten krijgen uiteindelijke klitten, vooral in de oksels en liezen. Klitten doen pijn en moet je verwijderen. Veel katten laten het niet toe dat je dit doet, zeker als er al klitten zijn. Neem dan contact op met een professionele trimmer. Ook oudere katten kunnen problemen krijgen met hun vacht, zelfs als ze kortharig zijn. Heb je een oudere kat, lees dan ook even het stuk over de vachtverzorging van een senioren kat.

In het voorjaar en in het najaar komt de vacht van je kat in de rui. In deze ruiperiodes kan je jouw kat mogelijk een handje helpen met de vachtverzorging. Maak je handen vochtig en aai je kat 1 keer per dag met je vochtige handen. De losse haren blijven aan je handen plakken en worden op deze manier uit de vacht verwijderd. Je kunt dit ook doen met behulp van een grove kam of een kleine borstel. Haal niet in een keer een hele berg wol uit de vacht van je kat, maar laat het lichaam dit zelf doen aan de hand van de ruiperiodes. Scheer eventuele klitten weg met de haarrichting mee. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat je niet in de huid scheert. Gebruik geen schaar voor het verwijderen van klitten. De kans is groot dat je in de huid van je kat knipt. Als je thuis geen scheerapparaat hebt, neem dan contact op met een kattentrimmer, maak een afspraak bij je eigen dierenarts of kom met je huisdier naar Nuland.

Wij adviseren deze producten

Deze producten komen zo snel mogelijk voor jullie online

Help je senioren kat een handje

Vanaf een leeftijd van 8 jaar valt je kat onder de senioren. Geen zorgen, je kat kan nog veel ouder worden. 16 tot 20 jaar is heel normaal. Maar net als wij wordt je kat naarmate hij ouder wordt wat minder soepel en veel oudere katten hebben gewrichtsproblemen in de lage rug (het lumbosacrale gewricht). Hierdoor kan je kat zich minder goed wassen op die lage rug. Vaak zie je goed de overgang tot waar de kat zich nog kan verzorgen en welk deel niet meer lukt. De vacht gaat hier dan snel vervilten.
De losse haren blijven in de vacht zitten en dat zorgen voor klitten en daarna vervilting. Verwijder de klitten met een scheerappraat met de haarrichting mee. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat je niet in de huid scheert. Als je de klitten niet uit de vacht verwijdert, gaat de vacht vervilten. Dit is pijnlijk en moet je voorkomen. Je kunt je kat helpen met het verwijderen van lossen haren door je handen vochtig te maken en je kat met je vochtige handen te aaien. Op die manier blijven de losse haren aan je handen plakken. Of neem contact op met een professionele trimmer om je kat er weer picobello uit te laten zien.

Kattennagels knippen

Als jouw kat regelmatig buiten komt blijven de nagels meestal op de juiste lengte en is het niet nodig om de nagels te knippen. Jouw kat heeft zijn nagels ook nodig om in bomen te kunnen klimmen en zichzelf te beschermen. Een andere manier om de nagels van jouw kat op een natuurlijke manier te laten slijten is om een krabpaal in huis te zetten. Jouw kat kan zijn nagels dan zelf op de juiste lengte houden. Slijt jouw kat zijn nagels onvoldoende af aan de krabpaal? Of is jouw kat al op leeftijd en kan hij het zelf niet meer bijhouden? Dan moet je zijn nagels regelmatig controleren en indien nodig afknippen. Anders kunnen de nagels ingroeien en dit brengt pijnlijke gevolgen met zich mee.Kijk ook eens naar ons instructiefilmpje over het knippen van nagels bij je kat. Twijfel jij over de lengte van de nagels of vindt je het spannend om de nagels zelf te knippen? Maak een afspraak bij je eigen dierenarts of kom eens bij ons langs.

Het kan gebeuren dat je de nagels net iets te ver hebt afgeknipt. Schrik niet, het kan enorm bloeden. Druk even met een gaasje tegen de nagel aan tot het bloeden stopt. Je mag hierbij best wat kracht zetten. Als de nagel na 10 minuten nog bloedt, neem dan contact op met je dierenarts.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15309 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }