Speeltjes

Spelen met je hond is onderdeel van een goede verzorging. Tijdens de speeltijd komt je hond in beweging, waardoor je hond zowel lichamelijk als geestelijk in goede conditie blijft. Honden die vaak of lang alleen zijn, kunnen zich al snel vervelen, wat kan leiden tot sloopgedrag.

Zorg er dus voor dat je hond iets heeft waarmee hij zich kan bezighouden. Neem (als je thuiskomt van je werkdag) de tijd om met je hond te spelen. Door samen te spelen, bouw je een band met elkaar op. Spel kun je ook inzetten om onzekere honden meer zelfvertrouwen te geven. Kijk wel altijd of het spel of speeltje geschikt is voor jouw hond. Het spel hoeft niet duur te zijn en er zijn zelfs verschillende mogelijkheden om, bijvoorbeeld samen met je kinderen, zelf speelgoed te maken. 

Veilig samen spelen 

Helaas is niet al het speelgoed voor honden even veilig. Zacht plastic of rubberen speeltjes zijn ongeschikt voor onze slopers. Deze speeltjes kauwen ze al snel kapot en daarbij is de kans groot dat je hond een deel inslikt. Let ook op met speeltjes waar belletjes of andere losse onderdelen in zitten. Deze onderdelen kunnen in de maag terecht komen wanneer je hond het speelgoed kapot kauwt. Haal de speeltjes dus weg wanneer je ziet dat deze bijna doorgebeten zijn. Ook het gooien van takken kan gevaarlijk zijn. We zien regelmatig honden waarbij een deel van de tak in de mond, keel of luchtpijp blijft hangen. Gebruik daarom liever een bal of iets dergelijks voor het apporteren (het ophalen van speelgoed). 

Laat je hond niet winnen

Bij trekspellen is het belangrijk dat jij altijd de winnaar bent. Laat je hond het speeltje niet uit je handen trekken, je hond moet namelijk weten dat jij de baas bent. Anders kan het zijn dat je een stukje controle over je hond verliest. Wanneer dit het geval is, is het beter om een ander spel met je hond te doen, zodat dat jullie goede band niet beschadigt. 

Niet spelen rond etenstijd

Houd ook rekening met het tijdstip waarop je actief met je hond gaat spelen. Doe dit niet één uur voor de maaltijd en niet binnen twee uur na de maaltijd. Als je te kort voor of na de maaltijd druk gaat spelen, kan je hond een maagtorsie krijgen. Hierbij draait de maag van je hond en dit resulteert in een levensbedreigende situatie. Mocht dit gebeuren, dan moet je direct contact opnemen met je dierenarts.

Fysieke spelletjes

Balspel en apporteren zijn fysieke spellen om samen met je hond te doen. Door middel van het gooien en ophalen van de bal stimuleer je het natuurlijke gedrag van je hond, het najagen van een prooi. Tijdens deze spellen werk je samen met je hond, deze samenwerking versterkt jullie band.

Denkspelletjes voor je hond

Honden zijn erg intelligent en hebben daarom uitdaging van het brein nodig. Je daagt het brein uit door middel van denkspellen. Bij denkspellen moet je hond zijn hersenen dus gebruiken en dat vergt concentratie. Concentratie vraagt veel energie van je hond en is een manier waarop je hond zijn energie kwijt kan. Tien minuten speuren staat gelijk aan één uur wandelen. Een voordeel van denkwerk is dat je het altijd kan gebruiken voor oudere honden, honden met een blessure en/of honden die zich rustig moeten houden (na een chirurgische ingreep). Ook kost het jou als eigenaar weinig fysieke inspanning. Voorbeelden van goede denkspellen zijn:

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Zelf spellen of speeltjes maken

Je kunt veel spellen in de winkel kopen, maar hoe leuk is het om deze speeltjes zelf te maken, of samen met je kinderen. Met plastic flessen, dozen en stevig textiel kun je op een eenvoudige, goedkope manier iets leuks voor je hond maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

object(WP_Term)#15227 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }