Verzekeren & Kosten

Er zijn volop redenen om ons huisdier te verzekeren. Honden worden net als wij steeds ouder, de behoefte aan medische zorg en diergeneesmiddelen stijgt. Daarnaast is sprake van humanisering, waardoor we ons huisdier zien als lid van de familie of als beste vriend.

Huisdiereigenaren gaan te vaak om financiële redenen niet naar de dierenarts, kijken het veel te lang aan, bezuinigen op preventieve gezondheidszorg, laten hun huisdier niet behandelen of kiezen voor (economische) euthanasie. Er ontstaat een tweedeling in huisdiereigenaren die het niet meer kunnen of willen uitgeven en eigenaren die tot het uiterste willen gaan. Wij zien in onze dierenkliniek in Nuland een duidelijk trend dat eigenaren steeds vaker het beste willen en meer over hebben voor hun geliefde hond. Zij bezoeken onze dierenkliniek dan ook veel sneller en/of vaker, twijfelen veel minder over noodzakelijke behandelingen (offertes) en gaan minder snel over tot euthanasie. De (onverwacht) hoge kosten voor een bezoek aan jouw dierenarts of een specialistisch dierenziekenhuis met een ziek huisdier gebeurt vaak als het even niet zo goed uitkomt. Het brengt vaak hoge kosten met zich mee bovenop de eerdere eenmalige aanschafkosten en de steeds terugkomende kosten voor jouw hond. Kosten die je echt niet moet onderschatten.

Aanbieders dierverzekeringen

Een aantal aanbieders van huisdierverzekeringen in Nederland zijn (link):

Of kijk eens op vergelijkingssites zoals:

Wij lopen in Nederland achter met het verzekeren van ons huisdier

In Nederland is slechts 4% van de huisdieren verzekerd en in landen om ons heen, als Engeland en Zweden is dit respectievelijk 25% en 80% (Pet Monitor 2018). Zelf hebben we een (verplichte) ziektekostenverzekering, maar waarom voor ons familielid of beste vriend op vier poten eigenlijk niet? Nu zijn er huisdiereigenaren die zelf geld opzij leggen voor onverwachte hoge kosten bij de dierenarts of de rekening makkelijk zelf kunnen betalen. Maar er zijn ook heel veel eigenaren die een huisdierverzekering afsluiten omdat dat een veilig gevoel geeft of omdat zij de hoge kosten van een medische behandeling niet direct kunnen betalen. Wij als dierenartsen kunnen dit alleen maar aanmoedigen. 

In het algemeen zien wij dat huisdieren beter af zijn als ze verzekerd zijn en hun eigenaren veel meer ontzorgd worden. Wij krijgen wekelijks zelf de vraag of onze eigen huisdieren verzekerd zijn. En ons antwoord is: ja. Wij als dierenarts en paraveterinairen bij Dr Pet hebben onze eigen Klaas, Chef en Maya verzekerd voor onverwachte hoge kosten.

Wel eens afgevraagd wat jouw (nieuwe) hond kost?

De aanschaf en zorg voor de gezondheid van je pup of volwassen hond als (nieuw) lid van de familie of jouw beste vriend kost natuurlijk geld. Maar daar krijg je ook ongelofelijk veel voor terug. De kosten zijn afhankelijk van het ras, de stamboom, grootte, leeftijd en of het afkomstig is van de opvang(asiel) of een erkende fokker. Tijdens de coronagolf besloten veel mensen de langgekoesterde droom om een huisdier te nemen, te verwezenlijken met als gevolg dat de prijzen van de pups en kitten enorm zijn gestegen.
Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft uitgerekend wat de eenmalige en terugkerende kosten van een hond zijn. Voor eenmalige kosten van een asielhond (volwassen) moet je gemiddeld al snel denken aan € 310, voor een hond zonder stamboom aan € 580 en met stamboom € 1420 (incl. mand, riem, tuigje e.d.).


De jaarlijks terugkomende kosten voor je hond komen gemiddeld al snel neer op € 600. Denk hierbij aan voeding, hondenbelasting, vaccinaties, ontwormen en ontvlooien. Hierin zitten nog niet de kosten voor het volgen van cursussen, trimsalon, pension, honden uitlaatservice en dierverzekering. Ook de in onze ogen verstandige uitgaven om het op tijd castreren van je reu of steriliseren van je teef zijn hierin niet meegenomen. En dan heb je nog de onverwachte (dierenarts)kosten voor de ziektes en ongevallen die ook jouw trouwe huisgenoot of vriend kunnen overkomen. Deze kosten kunnen al snel oplopen tot vele honderden tot duizenden euro’s per bezoek aan een dierenarts (1ste lijn) of dierenziekenhuis (2de lijn).

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Wat kost en dekt een dierenverzekering voor een hond eigenlijk?

Wat een verzekering per maand kost, is afhankelijk van zaken als ras, grootte en leeftijd van je hond alsmede de gekozen eigen bijdrage, maximale vergoeding en zaken die gedekt zijn onder de verzekering. Er wordt ook een leeftijdsgrens gehanteerd voor het kunnen verzekeren van je huisdier. Die ligt ergens tussen de 5 en 8 jaar. De maandelijkse premie die je betaalt, varieert van € 10 voor een kleine hond met beperkte dekking en hogere eigen bijdrage tot zeker € 60 voor een grotere hond met een uitgebreidere dekking en lagere eigen bijdrage. De kosten voor consult, bloedafname, geneesmiddelen, röntgen en operaties zijn hierbij (meestal) gedekt. Afhankelijk van de verzekering die je afsluit, zijn er ook andere zaken gedekt zoals vaccinatie, sterilisatie teef, castratie reu en gebitsbehandeling. De vraag die je kan stellen, is of je voor de te verwachten kosten een verzekering wilt afsluiten. De maximale vergoeding of uitkering varieert tussen de € 3000 en € 5000. De eigen bijdrage ligt meestal tussen de 15% en 50% van de rekening (bronnen: dierenartskiezen en dierenverzekering).

object(WP_Term)#40465 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }