Verzekeren & Kosten

Er zijn volop redenen om ons huisdier te verzekeren. Konijnen worden net als wij steeds ouder, de behoefte aan medische zorg en diergeneesmiddelen stijgt. Daarnaast is sprake van humanisering, waardoor we ons huisdier zien als lid van de familie of als beste vriend.


 

Huisdiereigenaren gaan te vaak om financiële redenen niet naar de dierenarts, kijken het veel te lang aan, bezuinigen op preventieve gezondheidszorg, laten hun huisdier niet behandelen of kiezen voor (economische) euthanasie. Er ontstaat een tweedeling in huisdiereigenaren die het niet meer kunnen of willen uitgeven en eigenaren die tot het uiterste willen gaan. Wij zien in onze dierenkliniek in Nuland een duidelijk trend dat eigenaren steeds vaker het beste willen en meer over hebben voor hun geliefde konijn of cavia. (Helaas zijn er nog geen verzekeringen voor de cavia, maar wellicht in de toekomst?) Zij bezoeken onze dierenkliniek dan ook veel sneller en/of vaker, twijfelen veel minder over noodzakelijke behandelingen (offertes) en gaan minder snel over tot euthanasie. De (onverwacht) hoge kosten voor een bezoek aan je dierenarts of een specialistisch dierenziekenhuis met een ziek huisdier gebeurt vaak als het even niet zo goed uitkomt. Het brengt vaak hoge kosten met zich mee bovenop de eerdere eenmalige aanschafkosten en de steeds terugkomende kosten voor je konijn en/of cavia. Kosten die je echt niet moet onderschatten.

Aanbieders verzekeringsproducten

Een aantal aanbieders van huisdierverzekeringen in Nederland zijn (link):

https://petplan.nl

https://www.ohra.nl/huisdierenverzekering

https://verzekerdbijhema.nl/dierenverzekering

www.aegon.nl/particulier/verzekeren/huisdierenverzekering www.inshared.nl/dierenverzekering

Of kijk eens op vergelijkingssites zoals:

www.kieszeker.nl/huisdierverzekering-vergelijken/

www.verzekerjehuisdier.nl

Wij lopen in Nederland achter met het verzekeren van ons huisdier

In Nederland is slechts 4% van de huisdieren verzekerd en in landen om ons heen als Engeland en Zweden is dit respectievelijk 25% en 80% (Pet Monitor 2018). Zelf hebben we een (verplichte) ziektekostenverzekering, maar waarom voor ons familielid of beste vriend op vier poten eigenlijk niet? Nu zijn er huisdiereigenaren die zelf geld opzij leggen voor onverwachte hoge kosten bij de dierenarts of de rekening makkelijk zelf kunnen betalen. Maar er zijn ook heel veel eigenaren die een huisdierverzekering afsluiten omdat dat een veilig gevoel geeft of omdat zij de hoge kosten van een medische behandeling niet direct kunnen betalen. Wij als dierenartsen kunnen dit alleen maar aanmoedigen.

In het algemeen zien wij dat huisdieren beter af zijn als ze verzekerd zijn en hun eigenaren veel meer ontzorgd worden. Wij krijgen wekelijks zelf de vraag of onze eigen huisdieren verzekerd zijn. En ons antwoord is: ja. Wij als dierenarts en paraveterinairen bij Dr pet hebben onze eigen Klaas, Chef en Maya verzekerd voor onverwachte hoge kosten.

Wel eens afgevraagd wat jouw (nieuwe) konijn of cavia kost?

De aanschaf en zorg voor de gezondheid van je konijnen of cavia als (nieuw) lid van de familie of de beste vriend van jouw kind kost natuurlijk geld. Inderdaad konijnen, want konijnen houd je als een paar. En de tijd dat een konijn jarenlang zielig en alleen achterin de tuin in een hok zat, moet nu echt eens voorbij zijn. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft uitgerekend wat de eenmalige en terugkerende gemiddelde kosten zijn van een (paar) konijnen of een cavia (knaagdier). De eenmalige kosten voor een (paar) konijnen zijn circa € 250 en voor een cavia circa € 130 (incl. hok of kooi, bodembedekker, kruiden, e.d.). De jaarlijks terugkomende kosten voor 2 konijnen komen gemiddeld neer op € 650 en voor een cavia € 300. Hierin zitten nog niet de kosten voor het chippen en registreren en de ziektekostenverzekering. Ook de in onze ogen verstandige uitgaven voor het op tijd castreren van het vrouwelijke konijn (de voedster) en het jaarlijks vaccineren tegen RHD1/RHD2 en Myxomatose zijn hierin niet meegenomen. En dan heb je nog de onverwachte (dierenarts)kosten voor de ziektes en ongevallen die ook jouw trouwe konijn of cavia kunnen overkomen. Deze kosten kunnen al snel oplopen tot vele tientallen tot honderden euro’s per bezoek aan een dierenarts (1ste lijn) respectievelijk dierenziekenhuis (2de lijn).

Wat kost en dekt een dierenverzekering voor een konijn eigenlijk?

Wat een verzekering per maand kost, is afhankelijk van zaken als ras, grootte en leeftijd van je konijn alsmede de eigen bijdrage, maximale vergoeding en zaken die er gedekt zijn onder de verzekering. Er wordt ook een leeftijdsgrens gehanteerd voor het kunnen verzekeren van je huisdier. Die ligt ergens tussen de 5 en 8 jaar. De maandelijkse premie die je betaalt, varieert tussen circa € 5 voor een standaard konijn met beperkte (ongevallen) dekking en hoge eigen bijdrage tot zeker € 30 voor een raskonijn met een uitgebreide dekking en lagere eigen bijdrage. De kosten voor consult, bloedafname, geneesmiddelen, röntgen en operaties zijn hierbij (meestal) gedekt. Afhankelijk van de verzekering die je afsluit zijn er ook andere zaken gedekt zoals sterilisatie, castratie en gebitsbehandeling. De vraag die je kan stellen is of je voor de te verwachten kosten een verzekering wilt afsluiten. De maximale vergoeding of uitkering varieert tussen de € 2000 en € 5000. De gedekte eigen bijdrage ligt meestal tussen de 20% en 50% van de rekening (bron: bovengenoemde vergelijkingssites dierenverzekeringen).

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15418 (10) { ["term_id"]=> int(80) ["name"]=> string(18) "Konijn & Cavia" ["slug"]=> string(12) "konijn-cavia" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(80) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(6) ["filter"]=> string(3) "raw" }