Afvallen kat

De liefde voor onze katten uiten we vaak door het geven van iets lekkers. Soms net iets veel of te vaak. En helaas werkt het bij onze katten hetzelfde als bij ons als mens, te veel en/of ongezond eten leidt tot overgewicht.

Dr pet | Your pet, our passion!

Overgewicht bij katten is een toenemend probleem. 40% van onze katten heeft last van overgewicht en 5% lijdt aan obesitas. Het afvalproces van je kat is complexer dan het geven van minder voeding. Zeker voor de buitenkatten kan het een uitdaging zijn. Want wat ze thuis niet te eten krijgen, pikken onze jagers onderweg wel als een extraatje mee. Het duurt vaak een poosje voordat jouw buitenkat op zijn of haar ideale gewicht is. Maar met een positieve instelling en doorzettingsvermogen gaat het zeker lukken

Hoe herken ik overgewicht bij mijn kat?

In één oogopslag is niet altijd te zien of je kat overgewicht heeft. Je kunt dit wel voelen, door je vlakke hand op de zij van je staande kat te plaatsen. Wanneer je de ribben moeilijk of zelfs helemaal niet kunt voelen, heeft je kat last van overgewicht of zelfs obesitas. Hieronder staan enkele tekenen waaraan je overgewicht kunt herkennen:

Een andere manier om te bepalen of je kat overgewicht heeft, is het bepalen van de Body Condition Score (BCS). De BCS is een hulpmiddel om te kijken of je kat op het juiste gewicht zit. Wanneer je kat een BSC van 4 of 5 scoort is dit ideaal. Bij een score van 6 heeft je kat licht overgewicht en is dit nog prima zelf te corrigeren. Maar bij een score van 7,8 en 9 is het serious business. In dat geval moet je het niet langer meer aankijken en meteen actie ondernemen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wij adviseren deze producten

De risico’s van overgewicht voor mijn kat

Overgewicht zorgt voor grote gezondheidsproblemen bij je kat. Katten met het juiste gewicht leven gemiddeld twee jaar langer dan katten met overgewicht. Daarnaast brengt overgewicht de volgende nadelige aspecten met zich mee:

Overgewicht en sterilisatie en castratie kat

Sterilisatie of castratie van je kat leidt tot een tragere stofwisseling. Dat betekent dat je kat minder energie vanuit de voeding nodig heeft. Als je dezelfde hoeveelheid voeding blijft geven krijgt je kat te veel energie via de voeding binnen. Alle extra energie wordt als vet opgeslagen en dat maakt je kat dik. Ons advies is om je kat na sterilisatie/castratie speciale voeding te geven, zoals Royal Canin Neutered Satiety Balance. Deze voeding is speciaal voor gesteriliseerde of gecastreerde katten en bevat een aangepaste hoeveelheid energie. Het aangepaste energiegehalte voorkomt dat je kat overgewicht krijgt met alle gezondheidsproblemen van dien.

Gezond afvallen met je kat

Bij het afvalproces van je kat moet je voorzichtig zijn. Je kat mag niet te snel afvallen. Ons professionele advies is om niet meer dan 100 gram per maand af te vallen. Op deze manier voorkomen je dat je kat bijvoorbeeld leververvetting krijgt en hier ziek van wordt. 

Neem voor het afvallen altijd contact op met je dierenarts of voedingsconsulent (paraveterinair). Samen met de dierenarts of voedingsconsulten bepaal je het streefgewicht voor jouw kat. Kies voor het afvallen speciale dieetvoeding. Dieetvoeding bevat de juiste voedingsstoffen om je kat verantwoord af te laten vallen en voorkomt een tekort aan voedingsstoffen. Maak een voedingsschema om het eetgedrag te managen. Verdeel de portie over minimaal 2 maaltijden per dag. Zet de tussendoortjes ook in het voedingsschema. Want afvallen betekent niet dat je jouw kat geen lekkers meer mag geven. Geef lekkere en gezonde traktaties op een gecontroleerde manier. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor jou en je kat.

Heeft jouw kat overgewicht en wil je (online) professionele begeleiding bij het afvallen? Kijk dan bij ons online afvalconsult en maak een afspraak voor ons afvalprogramma of neem vrijblijvend contact met ons op.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Juiste dieetvoeding bij overgewicht

Gebruik bij het afvallen voeding die daarvoor speciaal ontwikkeld is van merken zoals Royal Canin, Sanimed of Trovet. Zo krijgt je kat de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnen én valt hij gezond af. Voeding om af te vallen bevat:

Stap niet in één keer over op de dieetvoeding, voor een kat moet je hier 14 dagen over doen. Wanneer je in één dag overstapt van voeding is de kans groot dat jouw kat last krijgt van maag- en darmklachten, zoals braken of diarree. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Gebruik daarom het onderstaande ‘overstapschema’:

Laat je voeding analyseren met Feedwise van Nutrissues

Zoals hierboven besproken, is het ontzettend belangrijk dat je kat de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit geldt zowel voor katten met overgewicht als gezonde katten. Laat je voeding daarom analyseren in het (online) voedingsconsult op maat. Hierbij wordt met behulp van de Feedwise van Nutrissues een helder, onafhankelijk voedingsadvies op maat gemaakt voor jouw kat. Kijk voor meer informatie op de pagina van het (online) voedingsconsult op maat.

object(WP_Term)#14874 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }