Afvallen hond

We houden allemaal ontzettend veel van onze honden en die liefde uiten we vaak door ze te belonen met iets lekkers. Maar net als bij ons mensen ontstaat er bij onze honden ook overgewicht door te veel eten en te weinig beweging.

De verhouding in kilo’s is alleen iets anders: als je hond 1 kg aankomt, staat dat ongeveer gelijk aan 7 kg (!) bij ons. Ruim 50% van onze honden heeft last van overgewicht. We spreken van overgewicht wanneer je bij je staande hond met je vlakke hand moet drukken om de ribben te kunnen voelen. Wanneer er echt een dikke vetlaag over de ribben zit en je met je vlakke hand de ribben nauwelijks nog kunt voelen, spreken we van zwaarlijvigheid/obesitas. Overgewicht en obesitas zorgen voor gezondheidsproblemen bij je hond. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want afvallen is helaas complexer dan ‘gewoon een beetje minder eten geven’.

Hoe herken ik overgewicht bij mijn hond?

In één oogopslag is niet altijd te zien of je hond overgewicht heeft. Je voelt dit door je vlakke hand op de zij van je staande hond te plaatsen. Wanneer je de ribben moeilijk of zelfs helemaal niet kunt voelen, heeft je hond last van overgewicht of zelfs obesitas. Hieronder staan enkele tekenen waaraan je overgewicht kunt herkennen:

Een andere manier voor het bepalen van overgewicht is door middel van de Body Condition Score (BCS). De BCS is een hulpmiddel om te kijken of je hond op het juiste gewicht zit. Wanneer je hond een 4 of 5 scoort is dat ideaal. Bij een score van 6 heeft je hond een vetlaagje en is dit zelf met wat kleine aanpassing op te lossen is. Bij een score van 7,8 of 9 moeten we serieus aan de slag om je hond op het juiste gewicht te krijgen. Wacht hierbij niet af, want overgewicht brengt vervelende gezondheidsproblemen met zich mee.

De risico’s van overgewicht voor mijn hond

Overgewicht zorgt voor gezondheidsproblemen bij je hond. Honden met het juiste gewicht leven gemiddeld twee jaar langer dan honden met overgewicht. Daarnaast kan overgewicht de volgende nadelige aspecten met zich meebrengen:

Overgewicht en sterilisatie en castratie hond

Wanneer je hond gesteriliseerd of gecastreerd is, krijgt hij een tragere stofwisseling. Dat betekent dat je hond minder energie nodig heeft. Je moet dan ongeveer één derde minder voer geven dan daarvoor. Het verschilt natuurlijk per geval hoeveel minder voeding je moet geven. Houd je hond dus goed in de gaten en overleg indien nodig met je dierenarts. Het is verstandig om je hond na sterilisatie of castratie speciale voeding te geven, zoals Royal Canin Neutered Dog. Deze voeding bevat een aangepaste hoeveelheid energie en voorkomt daarmee dat je hond overgewicht krijgt.

Gezond afvallen met je hond

Het is belangrijk om je hond op een gezonde en effectieve manier te laten afvallen. Helaas is afvallen complexer dan het geven van minder voeding en/of tussendoortjes. Je hond zit dan al snel onder zijn behoefte aan voedingsstoffen en energie. Dit leidt vaak tot vervelend gedrag, zoals agressie of bedelen.

Bepaal bij het afvallen samen met je dierenarts of voedingsconsulent (paraveterinair) een streefgewicht voor jouw hond. Kies daarna voeding die speciaal ontworpen is voor afvalprogramma’s. Manage het eetgedrag door een vast voedingsschema te maken. Verdeel de portie over minimaal 2 maaltijden per dag. Zet de tussendoortjes ook in het voedingsschema. Want afvallen betekent niet dat jij je hond geen snacks meer mag geven. Alleen gebeurt dat nu door het geven van een lekkere en gezonde traktaties op een gecontroleerde manier die op jouw hond is afgestemd. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor jou en je hond.

Laat je hond verder regelmatig bewegen. Begin iedere dag met een paar kleine wandelingen en bouw dit rustig op. Zwemmen is vaak een positieve en effectieve manier om je hond te laten bewegen als lange wandelingen niet lukken.

Heeft jouw hond overgewicht en wil je (online) professionele begeleiding bij het afvallen? Kijk dan bij ons online afvalconsult en maak een afspraak voor ons afvalprogramma of neem vrijblijvend contact met ons op.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Juiste dieetvoeding bij overgewicht

Gebruik bij het afvallen voeding die daarvoor speciaal ontwikkeld is van merken zoals Royal Canin, Sanimed of Trovet. Zo krijgt jouw hond de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnen én valt hij verantwoord af. Voeding om af te vallen bevat:

Stap niet in één keer over op de dieetvoeding, voor een hond moet je hier 7 dagen over doen. Wanneer je in één dag overstapt van voeding is de kans groot dat je hond last krijgt van maag- en darmklachten, zoals braken of diarree. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Gebruik daarom het onderstaande ‘overstapschema’:

Laat je voeding analyseren met Feedwise van Nutrissues

Zoals hierboven besproken, is het ontzettend belangrijk dat je hond de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit geldt zowel voor honden met overgewicht als gezonde honden. Laat je voeding daarom analyseren in het (online) voedingsconsult op maat. Hierbij wordt met behulp van de Feedwise van Nutrissues een helder, onafhankelijk voedingsadvies op maat gemaakt voor jouw hond. Kijk voor meer informatie op de pagina van het (online) voedingsconsult op maat.

object(WP_Term)#15248 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }