Hondenvoer is maatwerk 

Voeding voor jouw hond is maatwerk. Want ieder dier is uniek. Ieder dier heeft zijn eigen fysiologie en reageert hierdoor anders, beweegt meer of juist minder en vindt andere dingen lekker. Dit is dus niet ras afhankelijk maar individueel maatwerk.  

Maar waar moet je op letten?

Naast deze vier punten ga ik het met je hebben over wat er nog meer van belang is en waar je op voorbereid moet zijn. Wat is nou goede onderhoudsvoeding? Waar kan ik een onafhankelijk (wetenschappelijk) voedingsadvies krijgen, hoe werkt dat nou granen- of glutenvrij en wat doet dit voor mijn hond? Hoe biologisch is biologische hondenvoer? En wat als je hond ziek is, of hij heeft middels een dieet aangepaste voeding nodig? Zijn er misschien ook supplementen? En wat zijn lekkere en toch ook gezonde traktaties voor jouw hond? En wil je nog meer weten dan maak je gewoon een online afspraak voor een voedingsconsult of afvalconsult met een van onze professionals. 

Smaken verschillen en er zijn hele makkelijke en moeilijke eters

De smakelijkheid van hondenvoer is heel belangrijk. Vindt mijn hond het wel lekker? Wat de ene hond lekker vindt, vindt de andere niet te doen. Ik merk dat sommige honden lastige tot zeer lastige eters zijn. Maar ook sommige rassen zijn kieskeuriger, terwijl andere rassen een zeer bourgondische inslag hebben. En wat te denken van de textuur. Er is zachte voeding, zoals brokjes in saus, of paté, en de brok-vorm, maar ook vers vlees. Er is zoveel mogelijk. Dr pet geeft smaakgarantie op de kleinste verpakkingen hondenvoeding. Kijk voor voorwaarden bij bestellen & bezorgen.

Bij zeer lastige eters adviseren wij altijd wat natvoeding of wat vlees door de brokken te mengen. Dit help, maar niet altijd. Sommige honden managen de baas met het eten. Eisen steeds andere voeding, eten dit slechts twee dagen en stoppen er dan weer mee. Ons advies is dan toch een afspraak met je dierenarts maken om te kijken of er niet iets speelt. Sommige honden krijgen snel klachten zoals overgeven en misselijkheid en moeten ook echt gezien worden door de dierenarts. 

Wij vinden dat voeding moet kloppen. Hondenvoer fabrikanten doen dat door middel van certificeringen en kwaliteitscontroles. Vanaf het moment van productie van de grondstoffen totdat het in de verpakking zit. Ook vinden we het belangrijk dat er voor ieder budget iets te kiezen is. Wij kiezen heel bewust voor de merken Royal Canin, Sanimed, Yarrah en Specific (biologisch) en Trovet (granen-, glutenvrij). 

Onafhankelijk voedingsadvies voor jouw hond

Twijfel jij of de voeding voor jouw hond wel het beste is voor hem of haar? Of denk je, kan het nog beter, en hoe dan? Verliest hij erg veel haar het hele jaar door? Stinkt zijn vacht? Heeft hij veel jeuk zonder dat je vlooien kan vinden? Vindt hij zijn voeding niet zo lekker? Heeft hij regelmatig diarree? Of is hij mager of juist te dik? Of groeit je pup onvoldoende? 
Ook het laten afvallen van je hond is vaak niet zo simpel dan alleen minder brokken of eten geven. We willen namelijk optimale voeding voor je hond maar wel dat hij afvalt. Ook zou het fijn zijn als hij nog wel een koekje tussendoor kan hebben. Zo houden we het leuk. Wil je meer weten? Maak dan een online afspraak voor de afvalconsult

Wellicht ben jij geholpen met onze online merk onafhankelijk voedingsadvies. Als jij ons mailt of appt wat jouw hond dagelijks krijgt, van welk merk voer, en ook alle tussendoortjes en de hoeveelheid, dan gaan wij voor jou aan de slag. Dan maak jij een online afspraak voor een online onafhankelijk voedingsconsult. En onafhankelijk is ook echt (wetenschappelijk) onafhankelijk. Het maakt ons niets uit welk merk je voert, alles is in principe goed. En met behulp van de unieke voedingsapplicatie Feedwise en onze professionele paraveterinairen, kijken we samen wat het beste past en kan voor jouw hond. 

Honden aten vroeger wat de pot schaft 

Tot de jaren zeventig waren mensen gewend dat de hond met de pot mee at. Aardappelen, vlees, groentes en een beetje jus. Omdat deze voeding niet altijd in de dagelijkse voedingsbehoefte van de hond voorziet (deficiënties) zagen wij als dierenartsen aandoeningen als rachitis (Engelse ziekte) waarbij er een afwijking ontstaat in de lengte groei van de botten ten gevolge van te weinig calcium en of te weinig vitamine D. Deze kunnen weer leiden tot buigbare botten (green stick fracturen). Alles wat we dus niet willen. Realiseer je ook dat dit een hele andere tijd was. Toen wisten we en konden we nog niet wat we nu wel kunnen en doen. Gelukkig kwamen daar in de jaren zeventig de hondenbrokken en deze ziektes verdwenen. We hebben dus gewoon kwaliteitsbrokken nodig voor onze honden. 

Onze selectie hondenvoer 

We zijn trost op de merken die we hier voeren. Onbewust zijn ze bijna allemaal van Nederlandse bodem. Want we maken hier mooie voedingsproducten voor honden. 
We kiezen voor het ‘high end designers’ merk Royal Canin, als voor kleinere (nuchtere) merken als Sanimed. Ook hebben we geprobeerd niet alleen te kijken naar de behoeftes van dier en baas maar ook zeker naar budget. Maar het moet vanuit preventieve gezondheidszorg wel kloppen. Kijk hier zelf naar of mail, app of bel ons voor online voedingsadvies

Royal Canin, is een grote Amerikaanse, wellicht wel wereldmarktleider. Zij hebben alles gecertificeerd, wetenschappelijk onderbouwd en alle hondenvoeding wordt in eigen fabrieken geproduceerd. Geen contaminatie dus. Royal canin heeft voor mij als arts de toegevoegde waarde van innovatie, gegarandeerde kwaliteit en voor honden met een aandoening hebben ze veel verschillende dieetvoedingen.  Doorlinken naar Royal Canine producten.

Sanimed staat voor Nederlandse kwaliteit. En is budget vriendelijk. Onze voormalige hoogleraar voeding aan de universiteit Diergeneeskunde, Anton Beynen heeft deze voeding ontwikkeld. Het is dus wetenschappelijk onderbouwd. En klopt gewoon. Ook Sanimed heeft een mooi aanbod van onderhouds- en dieetvoeding en is met hun voeding in staat veel honden met en zonder aandoening van hoogwaardige voeding te voorzien. Daar mogen we best trots op zijn. Doorlinken naar Sanimed producten

Yarrah staat voor biologisch en voldoet aan de strengste eisen voor biologische producten, dierwelzijn, sociale en milieuprestaties en voedselveiligheid. Het is een Nederlands product. Daarnaast hebben ze in samenwerking met Esther Plantinga (voormalig universitair docent voeding aan de universiteit diergeneeskunde en Europees Specialist op het gebied van diervoeding) in 2021 een volledig nieuwe receptuur ontwikkeld. Doorlinken naar Yarrah producten

Trovet is ook van Nederlandse bodem. Trovet ligt al vele jaren bij dierenartsen op de plank. Ze staan bekend als budgetvriendelijk en hebben een prachtige hypoallergene lijn die dus ook graan- en glutenvrij is. Wij werden verliefd op hun koekjes en traktaties. Voor elke aandoening hebben ze koekjes gemaakt zodat jouw hond kan genieten van een lekker tussendoortje. Ook maken ze mooie supplementen voor o.a. artrose. Doorlinken naar Trovet producten

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Onderhoudsvoeding hond als basis 

Als basis onderhoudsvoer voor honden is er erg veel mogelijk. Er is veel prima voeding te koop online en offline in Nederland. Zolang het maar voorziet in de onderhoudsbehoefte van je hond. Dus afgestemd op de dagelijkse activiteit, de levensomstandigheden, de smaak, en uiteraard de wensen en het budget van de baas. 

Echt heel anders is dit voor puppy’s, senioren en zieke dieren. Zij hebben een andere behoefte en daar moet de voeding middels maatwerk op afgestemd worden. Opa heeft andere levensbehoeftes dan een baby of een groeiende puber. En dat is ook zo bij honden. 
In de eerste levensfase, voor kleine hondjes tot circa 8 tot 10 maanden, en bij de grote honden tot twee jaar leeftijd wordt er enorm gegroeid. Soms wel één kilo per week.  

Streef zeker niet naar maximale groei per week, hierdoor neemt het risico op bot- en gewrichtsproblemen toe en ook de kans op obesitas straks als jouw hond volwassen is. Er is dus een streefgewicht per groeifase per hond. En voor rassen met een volwassen gewicht van > 25 kilo is het dringend advies specifieke puppybrokken voor grote rassen aan te schaffen. 

Wij bevelen dus aan om regelmatig even langs te komen op de dierenkliniek om te wegen en jouw pup te controleren. Sommige dierenklinieken, zoals ook wij als Dierenkliniek Nuland, hebben hiervoor speciale (gratis) puppyconsulten.  Wij kijken dan naar de groeisnelheid gerelateerd aan de leeftijd en het ras in combinatie met het gevoerde voedingsmerk. Er is bij pups een specifieke behoefte aan eiwitten, energie, vet, calcium, fosfor en vitamine D. Dit moet dus dan wel kloppen. En iedere pup heeft zijn eigen specifieke puppyvoeding nodig.  

Wat heel erg belangrijk is, is dat een pup met een volwassen gewicht van meer dan 25 kilo gezien wordt als een grote hond. Deze pups moeten teruggehouden worden in de groei en moeten speciaal puppyvoeding hebben voor de grote hond. Royal Canin puppy en Sanimed puppy hebben hele mooie onderhoudslijnen speciaal hiervoor. Ook is de frequentie van voeding heel anders. Kijk hieronder voor voedingsschema puppy’s: 

Een volwassen gezonde hond heeft voeding nodig voor zijn dagelijkse onderhoud. Zolang er geen dieetvoeding nodig is, is hier een scala aan mogelijkheden. En realiseer je dat jouw hond het lekker moet vinden. Das wel zo fijn. 

Heel anders zit dit bij de senioren hond. Waarbij de grote honden (vanaf 25 kilo volwassen gewicht) sneller senior zijn (vanaf 8 jaar) dan de kleintjes (vanaf 10 jaar, met uitzondering van bepaalde rassen). Een senioren hond heeft senioren organen. Die zijn dus oud en daar moeten we super goed voor zorgen middels aangepaste voeding. Hij verbrand minder en de behoefte aan energie is dus minder. Hij zal eerder gewrichtsproblemen ontwikkelen en problemen aan het gebit. Senioren ontwikkelen sneller nierproblemen, dus senioren voeding moet minder eiwit, fosfor, natrium en meer kalium en omega-3 vetzuren bevatten. Dit is dus meer dan het woord senior op de zak zetten. Dit vraagt om maatwerk aanpassingen afgestemd op jouw hond. 

Wil je hier advies over de voeding van je huisdier? Maak dan een afspraak voor een online voedingsadvies.  

Dieetvoeding voor je hond

Maar wat als je hond iets meer nodig heeft dan basisvoeding? Stel je hond ontwikkelt artrose. Speciale voeding hiervoor bevat gewricht ondersteunende ingrediënten, zoals omega-3 vetzuren, collageen type II, glucosamine en chondroïtine. Ook zijn er voedingssupplementen met groenlipmossel. Ieder dieetvoer heeft zijn eigen ingrediënten en werkwijze, alles om de gewrichten te ondersteunen. Vaak kunnen we veel doen door middel van dieetvoeding. Aan een dieet zijn producten toegevoegd of juist weggelaten speciaal voor de specifieke aandoening. Er zijn echt tientallen diëten. Er zijn speciale diëten voor honden met voedselallergie, overgevoeligheid (hypoallergene voeding) of voor de preventie van blaasstenen (urolithiasis). Helaas is (chronisch) nierfalen iets wat we regelmatig zien in de praktijk. Dan kan een dieet echt levensverlengend zijn met vaak een hoge kwaliteit van leven. En dan zijn er de bourgondische honden – 40-50% van de honden in Nederland is te dik. Het voldoet echt niet meer om sperziebonen te voeren of gewoon minder eten te geven, omdat er wel voldaan moet worden aan de dagelijkse voedingsbehoefte van je huisdier.

Wij adviseren hiervoor een dieetvoeding speciaal samengesteld met een laag vetgehalte en een verhoogd vezel- eiwit- en vitaminen- en mineralengehalte. Zo krijgt jouw hond bij minder voerinname toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Ook ons gediplomeerd personeel staat voor jou klaar om je online te helpen jouw geliefde viervoeter te laten afvallen. Maak hier een afspraak voor een online afvalconsult. Hartpatiënten zijn ook gebaat bij aangepaste voeding. En uiteraard alle honden met regelmatig klachten van braken en diarree. Dieetvoeding stel je in overleg met je dierenarts of de specialisten op de dierenkliniek samen. Zij kennen jouw hond, hebben het medisch dossier en weten dus wat er speelt.

Gluten- en granenvrije hondenvoer

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in veel granen, denk aan tarwe, rijst en maïs. Als je kiest voor glutenvrij, kies je ook voor graanvrije voeding. Gluten en granen zijn hot. Iedereen heeft het erover. Wat tot op heden wetenschappelijk bekend is, is dat honden vaak een glutenintolerantie hebben. Intoleranties en in ergere vorm allergieën worden veel vaker veroorzaakt worden door dierlijke eiwitten (in 70% van de gevallen) die verwerkt zijn in de voeding en die onze honden ook nodig hebben voor hun groei en onderhoud. Er is overigens helemaal niets mis met het dagelijks geven van glutenvrije voeding aan je hond.

In ons assortiment hebben wij de volgende gluten- en graanvrije voeding:

  1. Trovet: de hypoallergene lijn met Horse (HDP), Insect (IPD), Turkey (TPD), Vension (VPD). Deze lijn is niet geschikt voor pups. Dus als je granen-/glutenvrij wilt voeren doe dit dan in deze lijn vanaf 12 maanden.
  2. Als lekkere granenvrije koekjes hebben we: Low Calorie Treats (LCT), Multi Purpose Treats (MHT), en de Unique Protein treats (Bekijk deze hier).
  3. Ook Yarrah heeft een graanvrije hondenvoeding. Yarrah Grainfree.

Biologische hondenvoer

Biologisch is logisch en gelukkig geldt dat voor steeds meer baasjes. Bedenk dat er altijd van alles op verpakkingen staat en dat de kreet ‘natuurlijk‘ niet hetzelfde is als ‘biologisch’. Er zijn veel misleidende verpakkingen en uitroepen op de markt. Wees kritisch en lees de samenstelling goed.

Bedenk dat een biologisch product voor 95% uit biologische ingrediënten moet bestaan. Dat het product gegarandeerd vrij moet zijn van pesticides, hormonen en antibiotica. Dat hier een uitgebreide certificering achter zit met veel kwaliteitscontroles. Er staan op heel veel zakken een hoop claims en beweringen die niet of nauwelijks gecontroleerd worden. Gelukkig is er een merk dat wel voldoet aan wat het zegt en dat ook nog eens Nederlands is. Iets om best trots op te zijn. Onze oud-docente voeding van de Universiteit Utrecht heeft meegewerkt aan dit merk en nieuwe receptuur ontwikkeld. En deze nieuwe receptuur verkopen we hier. En nee, wij worden niet gesponsord, maar als het klopt en goed is mag dit ook verteld worden. Voor biologisch hondenvoeding hebben wij Yarrah en Specific.

Vegetarische hondenvoer

Honden zijn omnivoor, net als wij mensen. Ze eten dus alles. Fruit, groente, vlees en vis. Je kunt je hond dus strikt vegetarisch houden. Bij ons in de kliniek hebben we vegetarische honden, en die net zo mooi zijn en net zo’n glanzende vacht hebben als een hond die niet vegetarisch wordt gehouden. Wij adviseren om je hond pas vegetarische voeding te geven als hij op 85% van zijn volwassen gewicht zit. Praktisch houden we aan dat dit is bij kleine honden na 1 jaar leeftijd en bij grote honden na 2 jaar leeftijd. Wij vinden dat voeding moet kloppen en dat doe je door certificering en controleprocedures. In ons assortiment hebben we opgenomen:

  1. Trovet Exclusion NVD met certificering van de EVU
  2. Yarrah Vega (op basis van soja en tarwe).
  3. En voor tussendoor geef je een stukje appel, peer, banaan of ananas, komkommer of een lekker snoeptomaatje. Honden zijn er dol op als je ze dit vanaf pup af aan leert eten. Geef je hond nooit druiven/krenten/rozijnen of avocado. Die zijn giftig voor ze.

Tussendoortjes, koekjes voor je hond

Veel baasjes geven hun hond graag een lekker tussendoortje. Een extra verwenmoment. Dat begrijpen wij helemaal. Wij kiezen voor de koekjes van Trovet, omdat ze een zeer breed assortiment hebben zowel voor de gezonde hond, als een hond met een gevoelig maag-darmkanaal. Daarnaast komen ze in veel verschillende smaken. De koekjes van Yarrah zijn biologisch en dus onderscheidend. Biologisch is voor ons gewoon logisch. Op de kliniek hebben wij de vegan koekjes getest op smakelijkheid, (we blijven kritisch). Wat ons verbaasde is dat bijna alle honden kozen voor de vegan snoepjes ten opzichte van de vleessnoepjes die we allemaal kennen. En bedenk dat fruit en groente ook prima als tussendoortje kunnen worden gegeven. Dus geef eens een snoeptomaatje, een stukje banaan of komkommer. Pas op met druiven, krenten en rozijnen, maar ook avocado’s, deze zijn giftig voor de hond.


 

object(WP_Term)#15333 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }