Laatste levensfase

Door de jaren heen zijn huisdieren steeds dichter bij ons komen te staan en voor veel mensen zijn ze echt onderdeel van het gezin. Het is niet meer zomaar een hond, kat, konijn of cavia. Je groeit samen op en maakt mooie momenten mee waardoor ze niet meer uit het gezin weg te denken zijn.

Maar de realiteit is dat ook onze huisdieren uiteindelijk aan hun ’laatste hoofdstuk’ beginnen. Het is aan ons als baasjes en gezin om de bepalen wanneer het tijd is het boek te sluiten. Maar het nemen van de juiste beslissing is lastig. De laatste levensfase kenmerkt zich vaak door een ernstige of slopende ziekte. Denk bijvoorbeeld aan hart- en nierfalen of gewrichtsaandoeningen waarbij pijnmedicatie niet meer voldoende helpt. Denk dus goed na over wat wel of niet acceptabel is voor je huisdier. Bespreek dit binnen het gezin en schakel een professional in zoals je dierenarts om de juiste overwegingen te maken.

Veel huisdiereigenaren hopen eigenlijk dat hun huisdier vredig in zijn slaap overlijdt. Bij honden en katten is dit echter zelden het geval. Te vaak zien wij als dierenartsen dat er sprake is van te lang en onnodig lijden, en dat wil natuurlijk niemand voor zijn geliefde huisdier. Maar het blijft gewoon moeilijk om de knoop door te hakken. Wanneer is het moment gekomen om het leven van jouw huisdier te beëindigen?

Kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven is de belangrijkste factor bij het maken van de juiste beslissing tot inslapen. Denk na over de dingen die je huisdier wel en niet meer kan en wat voor waarde deze dingen hebben. Geen marathon meer kunnen lopen heeft minder effect op de levenskwaliteit dan niet meer goed eten of drinken. Hieronder zetten we een aantal essentiële levensbehoeften op een rij:

Het gezin

De pijn en het verdriet die gevoeld worden bij het overlijden van onze huisdieren, kan net zo diep zijn als bij het overlijden van een persoon. Het is belangrijk om open te praten over het verdriet. Houd er vooral rekening mee dat iedereen anders met deze gevoelens omgaat, heb respect voor elkaar en toon begrip. Een vraag die ouders vaak hebben, is wat ze het beste kunnen doen met hun kind(eren) als hun geliefde huisdier komt te overlijden. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een leugen bedenken (bijvoorbeeld zeggen dat Max is weggelopen in plaats van overleden) om het gesprek over het overlijden van het huisdier te vermijden. Hierdoor ontneem je kinderen de kans om te rouwen. Wees daarom altijd eerlijk. Wat je als ouder kunt doen voor je kinderen:

Andere huisdieren

Honden en katten begrijpen de dood. Ze lijken de verandering die heeft plaatsgevonden, te voelen. Iedere hond of kat uit dit op een andere manier. De een gaat tegen het overleden dier aan liggen en piept daarbij. De ander loopt langs en dwaalt vervolgens af zonder om te kijken. Dit betekent niet dat ze er niets bij voelen.

Een waardig afscheid

Het is belangrijk om je vooraf goed te oriënteren wat je wilt met je overleden huisdier. Er zijn veel verschillende mogelijkheden zoals begraven, cremeren, resomeren, het lichaam doneren e.d. Hieronder lichten we de mogelijkheden nader toe:

Laat je adviseren door een professional

Er zijn vaak nog veel dingen die we kunnen doen om de laatste levensfase van onze huisdieren op comfortabele manier te verlengen en ze zo lang mogelijk bij ons te houden. Wij adviseren om je senior huisdier regelmatig te laten onderzoeken. Mochten er tijdens deze seniorencheck aandoeningen gediagnostiseerd worden, dan kunnen we middels (vaak eenvoudige) medicijnen de kwaliteit van leven nog lang hoog houden. Als je meer wilt weten over de seniorencheck klik hier of maak een afspraak voor een online consult.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15200 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }