Voeding

Konijnen en cavia’s zijn echte planteneters. Hun maagdarmkanaal is heel anders dan dat van ons of onze hond of kat. Er gaat veel mis met voer voor konijnen en cavia’s. Vezelrijke voeding is belangrijk om in hun behoeftes te voorzien. Het grootste deel van hun vezels krijgen ze uit hooi. 85% van hun dagelijkse voeding moet dan ook bestaan uit hooi.

Daarom is het van belang dat ze de hele dag toegang hebben tot vers hooi. Er zijn zeer veel verschillende soorten hooi. Het meest gebruikte en prima hooi is weidehooi. Als jou konijn makkelijk hooi eet, dan is weidehooi prima. Dit kun je overal kopen en is heel algemeen. Maar wil je wat extra`s doen voor je konijn of cavia, denk ook eens aan andere soorten hooi of kruiden. Bijvoorbeeld Timothy hooi, dit is een hooisoort met zeer veel vezels, weinige eiwit en er zit veel minder calcium in. Dit zorgt voor een kleinere kans op het krijgen van blaasstenen, wat wij helaas nogal eens zien op onze dierenkliniek. Maar ook hooi met gedroogde kruiden (iets wat ze veel eten in de natuur) is lekker en super gezond voor ze. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde paardenbloemen en rozenbottels. Wissel de hooisoorten en hooisoorten met kruiden af. Wij adviseren om de 14 dagen andere kruiden zodat het maagdarmkanaal er rustig aan kan wennen. En ze toch voldoende afwisseling krijgen. Ook groenten zoals witlof, andijvie of wortelloof bevatten vezels en zijn een gezonde traktatie. Voor een volledige lijst van gezonde traktaties voor jouw konijn en cavia kijk je bij onze product rubriek onder Gezonde traktaties voor konijnen.  Ook de dagelijkse portie biks is belangrijk. Het is essentiële voeding die eruit ziet als (saaie) bruine of groene staafjes. Jouw knager hoeft echter niet te kiezen en krijgt hiermee alle benodigde voedingsstoffen binnen. 

Koop nooit gemengde voeding waarin met losse zonnebloempitten en maïskorrels los liggen. Daarmee voorkom je veel problemen. En voer je ze ook geen voeding bestaande uit mueslimixen. Uit eerste onderzoeken blijkt dat ze mogelijk hierdoor sneller gebitsproblemen krijgen. Voeding met veel afwisseling van structuur en smaak, is het beste voor je konijn of cavia.

Jong geleerd is oud gedaan

Konijnen en cavia’s zijn best kieskeurig als het om voeding gaat. Geef ze daarom vanaf kleins af aan, naast hun dagelijkse biks en hooi, zo veel mogelijk verschillende soorten groentes en fruit aan. Alleen dan geef je ze op een gezonde wijze afwisselend dieetvoeding. Wees je wel bewust van wat je voert en biedt nieuwe soorten groentes en fruit altijd in kleine porties aan (3-5 stukjes per week per 1,5 kilo konijn), zo voorkom je diarree of andere maagdarm klachten zoals buikpijn en gasvorming. 

Wat mag ik NIET voeren aan mijn konijn of cavia?

Voer niet zomaar van alles aan je konijn of cavia. Sommige groente zijn zelfs giftig. Hieronder een lijstje met wat je in ieder geval NIET mag geven:

Blindedarmkeutels

Ja echt waar, konijnen eten regelmatig hun eigen poep. Dit zijn de blindedarmkeutels. Dit doen ze omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer halen. Deze keutels zijn kleiner, donkerder en zachter van textuur dan de normale keutels. Blindedarmkeutels zal je niet in het hok terugvinden, deze worden direct vanuit de anus door het konijn opgegeten.

Vind je deze keutels wel in het hok? Dan geef je hoogstwaarschijnlijk te veel voeding. Deze keutels blijven dan ook vaak in de vacht rond de anus hangen. In dergelijke gevallen wordt vaak ten onrechte gedacht dat er sprake is van diarree, terwijl de hoeveelheid voeding het probleem is. 

Konijnen en cavia’s moeten altijd eten

Wanneer een konijn of cavia stopt met eten heeft dat serieuze gevolgen. Zodra de darmen geen voedsel krijgen om te verteren, gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. De darmen gaan opzetten en dat veroorzaakt buikpijn. Hierdoor gaat het konijn of de cavia nog slechter eten. Zo belandt hij in een vicieuze cirkel en kan hij erg ziek worden. Wacht het dus niet af en ga naar je dierenarts. Mogelijk zal hij adviseren om je konijn of cavia te dwangvoeren.

Natuurlijk zijn er veel verschillende oorzaken waar voor je konijn of cavia slecht of zelfs niet eet. Hij vindt zijn voeding niet lekker, er is sprake van pijn, hij is gestrest of heeft last van z’n tanden of kiezen. Het is dan raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je dierenarts om de oorzaak te achterhalen waarom er niet gegeten wordt.

Ons advies is om altijd dwangvoeding in huis te hebben, zoals Critical Care of Rescue Feed van Go Vet. Zodra je ziet dat je konijn te weinig of niet eet, begin je alvast met dwangvoeren. Hiermee pak je natuurlijk niet de oorzaak aan. Het is nog altijd verstandig om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je dierenarts zodat het konijn grondig onderzocht wordt.

Vitamine C

Cavia’s kunnen net zoals wij mensen niet zelf vitamine C aanmaken. Konijnen kunnen dat wel. Cavia’s hebben vitamine C nodig voor hun afweersysteem en het is essentieel voor de aanmaak van bindweefsel. Dit bindweefsel zorgt onder andere voor de aanhechtingen van pezen en spieren aan het bot en de hechting van tanden in het kaakbot. Daarnaast is het een onderdeel van het kraakbeen. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot gebitsproblemen, kromme pootjes, een slappe rug en dikke gewrichten. Deze gezondheidsproblemen kunnen veel pijn en ongemak met zich meebrengen voor je konijn of cavia.

Zorg dus altijd voor voldoende vitamine C in de voeding en biedt supplementen aan. Sommige cavia voeding hebben extra vitamine C in de brokjes, maar de vitamines vervliegen snel na het openen van de zak en is dus niet voldoende. Geef daarom eenmaal daags één vitamine C tabletje van 50 mg. Deze kan je gewoon bij de drogist halen en wij adviseren (altijd) sinaasappelsmaak. Geef je konijn of cavia al van kleins af aan de vitamine C-tablet. Veel cavia’s zien het ook als een soort traktatie.

Hooisoorten lekkerder maken

De allerbelangrijkste voeding voor konijn en cavia is hooi. Vers hooi wel te verstaan. Weide hooi is hierin de basis, dit kan je overal kopen. Maar Timothy hooi is ook zeer aan te bevelen gezien de hoge kwaliteit en het lage gehalte aan calcium. Eet je konijn of cavia slecht of weinig hooi, maak het dan aantrekkelijker met kruiden. Deze eten ze in de natuur ook. Meng iedere 14 dagen andere kruiden door het hooi. Als jouw knagers hier niet aan gewend zijn, laat ze hier dan langzaam aan wennen. Voer de hoeveelheid hooi in 14 dagen tijd langzaam op. Hun darmflora moet hier namelijk ook aan wennen. 85% van de dagelijkse voeding moet bestaan uit hooi. Is jou konijn een lastige hooi eter? Ga op zoek naar hooi die ze lekker vinden. Maak combinaties met diverse hooisoorten en gedroogde kruiden. Het is leuk om daarmee bezig te zijn en van onschatbare waarde voor je konijn.

Biks en gemengde voeding

Hooi is het hoofdvoedsel voor zowel konijn als cavia. Omdat ze toch aanvullende vezels, mineralen en vitamines nodig hebben, is het raadzaam om naast hooi ook hardvoer aan te bieden. Er zijn 2 verschillende soorten op de markt, namelijk gemengd voer en biks. Een ervan raden wij sterk af.

Gemengd voer komt veel voor. Het zijn kleurrijke brokjes en granen in verschillende vormen en maten. Ondanks dat deze voeding er aantrekkelijk uitziet, adviseren wij om GEEN gemengd voer te geven aan je konijn of cavia. Deze voeding kan er voor zorgen dat alleen het lekkere ertussenuit gegeten wordt, waardoor het konijn of cavia niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast bevat deze voeding vaak toegevoegde suikers, wat echte dikmakertjes zijn. Een beter alternatief is biks. Deze bruine of groene brokjes of staafjes zijn in tegenstelling tot gemengde voeding homogeen. Dit houdt in dat elk brokje dezelfde voedingsmiddelen bevat en volledig in balans is. Het konijn of de cavia kan nu niet meer alleen het lekkers ertussenuit eten. Als biksvoeding voor het konijn hebben onze professionals Trovet RHF Rabbit geselecteerd. Voor de cavia is onze keuze gevallen op Trovet GHF Guinea Pig. Beiden zitten ook nog eens zeer laag in de calcium, dus is er minder kans op blaasstenen en dure operaties.

Hoeveel mag een konijn of cavia eten per dag?

Zoals al eerder besproken, moet je konijn of cavia de hele dag toegang hebben tot vers hooi. Voor de aanvullende biksvoeding adviseren we bij een volwassen konijn maximaal 20 gram biks per kilogram aan lichaamsgewicht per dag. Een konijn van 2 kilogram heeft dus per dag maximaal 40 gram biksbrokjes nodig. Een volwassen cavia heeft, mits hij voldoende hooi en groentes krijgt, voldoende aan 20 gram biks per dag. Dit zijn richtlijnen en het is belangrijk om het gewicht zelf goed in de gaten te houden, zodat jouw knager niet te mager of te zwaar wordt. 

Blaasproblemen bij het konijn en cavia

Bij konijnen en cavia’s komen regelmatig blaasproblemen voor. De oorzaak is vaak verkeerde voeding (te veel calcium), met blaasgruis en/of blaasstenen tot gevolg. Het stellen van een diagnose bij blaasproblemen gaat met een echo of röntgenfoto van de blaas. Als eigenaar moet je zelf letten op mogelijke signalen van blaasproblemen, zoals:

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer jouw konijn of cavia wel eens last heeft gehad van blaasstenen of blaasgruis dan adviseren wij het volgende:

object(WP_Term)#15811 (10) { ["term_id"]=> int(80) ["name"]=> string(18) "Konijn & Cavia" ["slug"]=> string(12) "konijn-cavia" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(80) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(6) ["filter"]=> string(3) "raw" }