Vlooien & Teken bestrijden kat
Let’s face the facts. Vroeger beschermen we onze dieren alleen maar in de warmere tijden van het jaar tegen vlooien en teken. Maar onze wintermaanden zijn niet meer zo streng en lang als vroeger. Vlooien en teken zijn het hele jaar actief, ons advies is dus om het hele jaar je huisdier te beschermen. Nu zijn er heel veel verschillende antivlooien- en antitekenmiddelen verkrijgbaar. Als eigenaar wil je een veilig en betrouwbaar middel dat het beste bij jou en je kat past. We hebben een aantal effectieve en veilige producten geselecteerd zodat jij je kat het gehele jaar door goed beschermt.
Beste behandeling tegen vlooien en teken kat
Hoe vaak je moet behandelen tegen vlooien en teken, is afhankelijk van het soort/type middel dat je kiest. De meeste vlooienpipetten werken één maand, zoals Advantage en Vectra Felis kat. Vind je pipetten niks of heb je liever iets wat langer werkt? Kies dan voor de vlooienband van Seresto, deze werkt 7-8 maanden tegen vlooien en teken. Deze middelen zijn zonder recept bij ons verkrijgbaar. Niet alle antivlooien- en antitekenmiddelen zijn vrij zonder recept verkrijgbaar. Voor middelen zoals Bravecto en Credelio ga je naar je eigen dierenarts of neem je contact op met onze op dierenkliniek in ’s-Hertogenbosch (Nuland).
Goede bescherming van je huisdier(en) tegen deze vervelende parasieten en jeuk is dus belangrijk. Je kat pas behandelen wanneer je een vlo of teek ziet of krapt tegen de jeuk is echt iets van vroeger. Wanneer je één vlo ziet, zijn er meer. Niet alleen je kat is dan besmet, maar ook zijn leefomgeving waardoor er een heuse, hardnekkige, plaag kan ontstaan. En dat wil je natuurlijk niet. Preventief behandelen en voorkomen dus!
Bij ons bestel je een zorgpakket op maat, zodat je kat voor drie maanden beschermd is tegen parasieten. Het pakket beschermt tegen vlooien en teken, maar ook tegen wormen, zandvliegjes, muggen en stalvliegen. Het is een ontzorgpakket voor jou en een zorgpakket voor jouw hond.
Wat zijn vlooien?
Jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Bijna elke katteneigenaar kent ze wel – die kleine kriebelige beestjes die zich op de huid en tussen de haren van jouw kat bevinden. Ze veroorzaken veel jeuk, oppervlakkige wondjes, kale plekken en bij sommige katten kan een vlooienbeet zelfs ernstige allergische reacties geven. Iedere kat krijgt vlooien, ook binnenkatten of katten die alleen in de tuin komen. Daarnaast neem jij, als baas, van alles mee van de buitenwereld. Zowel onder je schoenen als in je kleding kunnen deze vervelende parasieten meereizen. De meeste eigenaren behandelen hun kat alleen tegen vlooien zodra ze een vlo gevonden hebben. Helaas ben je dan eigenlijk al veel te laat. De meeste vlooien en vlooieneitjes bevinden zich niet op de kat zelf, maar in de omgeving. Ze verstoppen zich het liefst in de bank, kleedjes, kussens, plinten, etc. Zodra de verwarming in huis aangaat, komen de eitjes massaal uit en ontstaat een heuse vlooienplaag. Dit wil je te allen tijde voorkomen omdat vlooien ook mensen bijten. Ze veroorzaken kleine rode puntjes op de huid die erg kunnen jeuken en ook wij als mens krijgen soms allergisch reacties op een vlooienbeet.
Wat zijn teken?
Teken zijn iets groter dan vlooien, maar vallen vaak pas op wanneer ze zich al vastgebeten hebben in de huid van je kat. Teken dragen vervelende parasitaire ziektes over naar dier en mens. Ze zijn zeker niet kieskeurig en voeden zich met het bloed van vele diersoorten. Daarom is het verstandig om je kat goed te beschermen tegen zowel vlooien als teken.
Hoe kan ik zien of mijn kat vlooien heeft?
De kat heeft last van jeuk en dat uit hij door zich te krabben, bijten of door te schuren. Dat je geen vlooien ziet lopen over het lijf van je kat, betekent niet dat ze er niet zijn. Omdat ze zo klein zijn en een voorkeur hebben voor donkere plekken, worden ze vaak gemist. Gebruik een vlooienkam om je kat grondig te borstelen. Focus je voornamelijk op de staartbasis, liezen en oksels, daar zitten ze het liefst. Zie je na het borstelen kleine zwartbruine puntjes tussen de tanden van de kam zitten? Dit zouden zomaar vlooienpoepjes kunnen zijn. Om het onderscheid te maken tussen vlooienpoepjes en gewoon vuil maak je een tissue nat en strijk je de korreltjes erop uit. Vlooienpoepjes zullen een roodbruine streep achterlaten. Vind je geen vlooienpoepjes maar krabt je kat wel? Dan is ons advies om je kat toch te behandelen tegen vlooien. Krabt je kat na de vlooienbehandeling nog steeds? Maak dan een afspraak bij je dierenarts voor een lichamelijk onderzoek.
Help mijn huisdier heeft al vlooien, wat nu?
Als je kat vlooien heeft, is het belangrijk dat je niet alleen de kat behandelt maar ook de omgeving en andere huisdieren. Doe dit grondig en secuur, dan is de kans op een her- besmetting het kleinst. Was ook alle kleedjes, kussens, dekbedden en dergelijke op liefst 60 graden (kijk op wasvoorschriften). Behandel de omgeving met de indoor-X spray, lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door. Daarnaast moet je meerdere malen per dag stofzuigen en na het stofzuigen direct de stofzuigerzak weggooien.
Behandel tegelijk met je kat, ook de andere huisdieren met een goed werkend vlooienmiddel, anders blijven de vlooien overspringen van dier naar dier. Let wel op! Behandel nooit een kat met een vlooienmiddel voor een hond, hier kunnen stoffen in zitten die dodelijk zijn voor de kat! Het is dus niet allemaal een pot nat, maar juist maatwerk. Alle antivlooienmiddelen gaan op gewicht, zorg dus dat je altijd een recent gewicht hebt van je kat.
Wat als mijn kat niet behandeld wordt tegen vlooien?
Vlooien geven veel ongemak bij katten. Ze krabben zich een ongeluk waarbij vaak ook wondjes ontstaan. Omdat een kat veel bacteriën onder zijn nagels heeft, kunnen deze wondjes gaan ontsteken. Dit kan erg pijnlijk zijn en de jeuk zal alleen maar erger worden. Een vlo bijt om bloed te zuigen. Daarbij komt speeksel vrij die in de huid van de kat opgenomen wordt. Dit speeksel veroorzaakt de jeuk. Als een kat allergisch is voor dit speeksel, worden de symptomen veel heftiger. De jeuk is veel heftiger en er ontstaan rode plekken, korsten en kaalheid. De huid raakt helemaal uit balans.
Hoe kan ik zien dat mijn kat teken heeft?
Als een teek in de vacht van je kat terechtkomt, bijt deze zich uiteindelijk vast in de huid. In het begin zijn ze nog klein, zodat je ze makkelijk over het hoofd ziet. Na een tijdje zuigen ze zich vol met bloed waardoor het achterlijf vergroot. Je ontdekt teken door met je vingers door de vacht heen te gaan (dicht op de huid) tot je een bultje voelt. Om het onderscheid te maken tussen een bultje, een tepel of een teek kan je naar de aanzet (begin) kijken. Bij een teek zie je vaak de pootjes nog uit de huid komen.
Help mijn kat heeft een teek, wat nu?
Heb je een teek gevonden bij je kat? Geen paniek, deze kan gemakkelijk verwijderd worden met behulp van een tekentang. Het maakt niet uit of je linksom of rechtsom draait om een teek te verwijderen. Doe het vooral rustig en geeft de teek de tijd om zelf de huid los te laten. Soms ontstaat er een gaatje of rood plekje op de plaats waar een teek heeft gezeten. Houdt deze plek een tijdje in de gaten. Je kunt er ook honinggel op smeren. Zorg dat je er altijd een tekentang en honinggel in je EHBO-doos hebt zitten.
Wij van Dr pet hebben een instructiefilmpje (tutorial) gemaakt over het verwijderen van een teek bij je kat. Doe je het liever niet zelf? Geen probleem. Neem dan even contact op met je dierenarts.
Online consult
Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.
Wat als ik mijn kat niet behandel tegen teken?
Teken staan erom bekend ziektekiemen te verspreiden. Zodra een teek zich heeft vastgebeten, zuigt hij bloed waarbij speeksel vrijkomt. Via dit speeksel brengt hij ziektekiemen over. Nadat de teek verzadigd is, laat hij los en gaat hij op zoek naar zijn volgende gastheer of -vrouw. Dit kan jij zijn of iemand anders zijn uit je gezin. Het is daarom belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen en je kat preventief te behandelen. Dat is veiliger voor je kat en je hele gezin.
Voorkomen is beter dan genezen.
Behandel niet pas wanneer je zelf de vlooien over je kat ziet lopen. Het toedienen van één pipetje of tabletje is te simpel gedacht en niet de oplossing. Het hele jaar door beschermen tegen deze vervelende parasieten, zal je kat veel leed besparen en zal jou als baasje veel ongemak, tijd en geld besparen. Weet je niet zeker welk middel het beste past bij jou en je kat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.