Aanschaf kitten/kat

Katten zijn naast honden een van de meest gewilde huisdieren ter wereld. Wellicht heb je er zelf wel eens aan gedacht of is het een lang gekoesterde droom. Superleuk een nieuwe kitten of volwassen kat in huis.

Dr pet | Your pet, our passion!

Het gedrag van iedere kat is uniek. Vaak is elke kitten anders, zelfs als ze uit hetzelfde nest komen. Een van de oorzaken hiervan is dat moederpoes vaak met meerdere katers paart in korte tijd. Dit is om de kans op dracht te verhogen, en per dracht zoveel mogelijk kittens te krijgen. Uit één nest komen kan dus inhouden dat je halfbroer en halfzus bent. Grappig hè? Waar moet je allemaal aan denken bij de aanschaf? Kies je voor een volwassen kat of een kleine kitten? Zorg dat je goed voorbereid bent en lees hier onze adviezen en informatie.

Waarom schaf jij een nieuwe kitten of volwassen kat aan? 

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om een kat/kitten aan te schaffen. Voor de een is het een nieuw gezinslid en een lang gekoesterde droom, voor de ander is een huisdier een mooie remedie tegen eenzaamheid. Of wellicht is je oude kat recent overleden en is het weer tijd voor nieuw leven in huis. Wat je reden ook is, ga altijd goed bij jezelf na wat jouw verwachtingen zijn en die van je gezin. Houd ook rekening met je woonsituatie. Heb je een grote tuin of woon je in een flat met een balkonnetje? Een kat kan wel 20 jaar oud worden en is er al die tijd iemand die voor hem kan en wil zorgen? Maak een lijstje met de punten die je wel of niet wilt en wat jij wel of niet aan een kat kunt bieden. Zo kan je zien of de kat bij jouw huidige woon- en leefsituatie past. 

Een nieuwe kitten of kat kost ook geld. Alle dieren worden wel eens ziek. Daar zijn vaak onderzoek, medicijnen, aanvullende onderzoeken, speciale voedingen of zelfs operaties voor nodig en de kosten daarvoor kunnen hoog oplopen. Sluit daarom een verzekering af voor je nieuwe aanwinst zodat je niet voor moeilijke keuzes komt te staan. Kies je niet voor een verzekering? Dan zul je onverwachte kosten zelf moeten betalen. Ons advies is om in dat geval een spaarpotje aan te maken voor je kat. Als je meer wilt weten over verzekeringen en de kosten, ga dan naar onze adviesrubriek Verzekeren. Wij zien dat steeds meer baasjes hun huisdier verzekeren. Eigenaren gaan dan sneller naar de dierenkliniek en gaan eerder door naar een specialist voor nader onderzoek en behandeling.

Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de aanschaf van een nieuwe kat/kitten? Maak dan een afspraak voor een online aanschafconsult bij een van onze paraveterinairen of maak een afspraak bij ons op de dierenkliniek in Nuland. 

Welk kattenras past het best bij mij en/of ons gezin?

Het belangrijkste is natuurlijk dat de nieuwe kitten of kat bij jou en je gezin past. Wees hier eerlijk in. Wanneer je niet elke dag tijd om de kattenvacht te kammen, kies dan een ras dat weinig vachtverzorging nodig heeft, de zogenaamde kortharen. Die zijn er in allerlei varianten en kleuren, van Kartuizers (die we weinig zien) tot de exotische Siamees of Burmees. Van Britse kortharen tot de Blauwe rus, allemaal beauty’s toch?
De katten die we het meeste zien zijn de zogenaamde huis-, tuin-, en keukenkatten oftewel rasloze katten. Deze katten komen van origine uit Europa en zijn wat gedrongen van bouw. Deze katten zijn vaak meerdere malen gekruist waardoor ze in veel verschillende maten, vachtsoorten en kleuren voorkomen. Ze zijn allemaal uniek, met een eigen karakter. Kortom, katten zijn echt prachtig, met en zonder ras. 

Wil je graag een raskat, dan heb je de keuze uit wel 40 verschillende kattenrassen. Houd er wel rekening mee dat veel kattenrassen heel gevoelig zijn voor erfelijke gezondheidsproblemen. Lees je dus goed in voor je een raskat aanschaft. Een lijst met erfelijke aandoeningen vind je op: https://www.licg.nl/katten/overzicht-erfelijke-aandoeningen-bij-katten/


Waar schaf je een kitten aan?

Je kunt een kitten aanschaffen bij een fokker. Goede fokkers stellen veel vragen om te zien of de kitten en jij een goede match zijn en of je op de hoogte bent van wat er allemaal bij komt kijken bij de verzorging. Een goede fokker heeft het beste voor met de kittens. Een nestje met kittens neemt veel aandacht en tijd in beslag, daarom is er bij een verantwoorde fokker maar één nestje aanwezig. Er zijn ook andere zaken waar je op moet letten: is de moederpoes aanwezig, is de ruimte waar de kittens opgroeien schoon en hoe reageren de kittens op vreemde mensen en geluiden (zijn ze schuw of juist heel relaxt?). Daarnaast zal er een vaccinatieboekje of paspoort met eventueel chipnummer (helaas nog niet verplicht in Nederland) en een koopcontact aanwezig zijn. Hierin zit een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Voor een uitgebreide checklist waar je op moeten letten bij de aanschaf van een kitten, kijk je op: https://www.licg.nl/katten/de-aanschaf-van-een-kat/#kitten-checklist

Nu zijn er natuurlijk ook (ras)kittens die aangeboden worden via advertenties bij particulieren (Marktplaats) omdat sommige mensen graag zelf een nestje willen. Dit zijn vaak geen erkende fokkers, maar er is helemaal niets mis mee om kittens uit ongeplande nestjes te kopen die gewoon een liefdevol thuis zoeken en verdienen.

Wat heb je allemaal nodig?

Wanneer je een goede fokker hebt gevonden of binnenkort je nieuwe aanwinst in huis mag nemen, is het natuurlijk handig dat je goed voorbereid bent. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:

Welke dierenarts past bij mij en mijn kat?

Jouw nieuwe kitten of volwassen kat heeft natuurlijk medische zorg nodig. Het is belangrijk dat je een dierenarts vindt die het beste bij jou en je huisdier past. Je gaat namelijk samen over de zorg en vertrouwen is daarbij heel belangrijk. Denk bij de selectie van je dierenarts aan belangrijke vragen als:

Besef dat de meeste klinieken niet aan alle eisen voldoet. Wees ook realistisch en verwacht geen uitgebreid consult voor weinig geld. Doe wat goed voelt en vraag bij je nieuwe dierenarts om een kennismakingsconsult, zo krijg je een gevoel of dit de juiste praktijk is voor jou en jouw kat.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Waar moet ik zijn bij verdere vragen?

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, komt er veel kijken bij een aanschaf van een kitten of volwassen kat. Het is best spannend wat niet gek is, en je hebt wellicht nog vragen of twijfels. Wij bieden voor de aanschaf van een nieuwe kitten of kat, online aanschafconsulten aan met een van onze paraveterinairen. Je maakt hiervoor heel makkelijk online een afspraak.

object(WP_Term)#15732 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }