Gebitsverzorging

Het hondengebit bestaat net als het mensengebit uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Puppy’s hebben bij de geboorte nog geen tanden, de melktanden komen later door en dan krijgt je hond een volwassen gebit.

Het gebit van een hond is een zogenaamd ‘schaargebit’. Dit betekent dat de tanden en kiezen van de bovenkaak (bij de meeste hondenrassen) net over de tanden van de onderkaak heen vallen. Op deze manier werkt het gebit licht reinigend. Deze licht reinigende werking is helaas niet voldoende om het gebit schoon en gezond te houden. Daarvoor moet je de tanden van je hond poetsen. Poets de tanden van je hond altijd met speciale hondentandpasta. Tandpasta voor mensen bevat vaak het stofje xylitol en dat is giftig voor je hond. Wanneer je de tanden van je hond niet poetst, ontstaat er tandplak en tandsteen. Daar gaat je hond van uit zijn mond stinken. Tandsteen wordt verwijderd tijdens een gebitsreiniging (onder narcose).

Slecht gebit bij de hond

Direct na het wisselen van de tanden ontstaat er tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten, bacteriën en speeksel. Speeksel bevat mineralen die tandplak omzetten in kalk en dan ontstaat er tandsteen. Tandsteen is hard en bruin. Dit kan je niet meer met de tandenborstel verwijderen. Tandsteen begint vaak aan de buitenkant van de achterste kiezen, de hoektanden in de bovenkaak en de binnenkant van de snijtanden in de onderkaak. Dit komt doordat het speeksel op deze plekken in de mond stroomt. 

De bacteriën in de tandplak zorgen voor tandvleesontsteking (gingivitis). Het tandvlees is dan rood, gezwollen en pijnlijk en sluit niet goed maar aan op de tand. Hierdoor ontstaan ‘pockets’. Dat zijn holtes tussen het tandvlees en de tand. In deze pockets gaan haren, voedselresten en pus zitten. Dit zorgt voor loszittende tanden en een vieze adem. Loszittende tanden zijn pijnlijk en de dierenarts trek ze er dan ook zo snel mogelijk uit.  Ook komen bacteriën uit de pockets makkelijk in de bloedbaan terecht. Via de bloedbaan nestelen de bacteriën zich in de hartkleppen, lever en/of nieren. Dit brengt de gezondheid van je hond in onnodig gevaar. Het is dus erg belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jouw hond een schoon en gezond gebit heeft.

Wij adviseren deze producten

Het melkgebit van de pup

Het melkgebit van een pup bestaat uit 28 elementen (tanden). De bovenkaak en de onderkaak bevatten beide 6 snijtanden, 2 hoektanden en 3 kiezen (premolaren). De melktanden komen ongeveer op 3 weken leeftijd door. Het is belangrijk dat het melkgebit van je pup de juiste stand heeft. Wanneer dit niet het geval is, verhinderen de melktanden en melkkiezen het doorkomen van de volwassen tanden en kiezen. Dit zien we heel vaak bij de hoektanden. Verkeerd staande en/of dubbele hoektanden zijn pijnlijk, prikken in de lip en/of belemmeren de groei van de kaak. In dat geval trekt je dierenarts deze hoektanden er eenvoudig uit.

Tanden wisselen van je hond

Net als kinderen wisselen pups hun gebit één keer in hun leven. Het wisselen van de tanden begint ongeveer als je pup 14 weken oud is. Op 7 maanden leeftijd zijn de tanden en kiezen van je hond meestal gewisseld. De exacte wisselleeftijd is afhankelijk van het ras en de grootte van je hond. Over het algemeen wisselen grote hondenrassen hun tanden sneller dan kleine hondenrassen. Het wisselen van de tanden van je hond kan pijnlijk zijn. Hierdoor bijt je hond in spullen die beschikbaar zijn. Je verlicht de pijn door het tandvlees voorzichtig te masseren met een in koud water gedompeld en uitgewrongen washandje. Het koude washandje stimuleert de doorbloeding van het tandvlees en dat verlicht de pijn.

Het volwassen hondengebit

Het volwassen hondengebit bestaat uit 42 elementen. In de tabel hieronder staat een overzicht van het aantal elementen in de boven- en onderkaak. Premolaren, ook wel voorkiezen genoemd, zijn de kiezen die direct na de hoektanden komen. De molaren zitten achter de premolaren, deze worden ook wel achter kiezen genoemd.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Tanden poetsen bij je hond

Het poetsen van de tanden van je hond is net zo belangrijk als het poetsen van je eigen tanden. Het optimale effect van het tandenpoetsen bereik je wanneer je dit dagelijks doet. Het is begrijpelijk dat het soms vanwege de drukte niet lukt, maar poets minimaal 3-4 keer per week de tanden van je hond. De belangrijkste plekken om te poetsen zijn:

Er zijn speciale hondentandenborstels die aangepast zijn aan de kaak van je hond. Gebruik voor het tandenpoetsen altijd speciale hondentandpasta. Hier zit een lekkere smaak aan waardoor het poetsen een stuk aantrekkelijke wordt. De stappen en onze tips bij het goed tandenpoetsen zijn:

Stap 1: Wennen

Stap 2: Met een gaasje

Stap 3: Met een tandenborstel

Stap 4: De binnenkant poetsen

Tips bij het poetsen:

Lukt het tandenpoetsen niet of heb je vragen over het poetsen van de tanden? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je met liefde en plezier. Maar kijk eerst eens naar ons instructiefilmpje.

object(WP_Term)#15923 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }