Senioren hond

Vanaf een jaar of zeven/acht noemen we een hond senior. Honden worden gemiddeld tien jaar oud. Een oudere senior hond krijgt net als wij ouderdomskwalen. Er zijn diverse aandoeningen die gepaard gaan met ouderdom van je huisdier. Sommige van deze herken je direct terwijl andere lastiger te zien zijn.

Daarom is ons advies om jouw senior hond regelmatig te laten controleren door je dierenarts. Veel voorkomende ouderdomsproblemen zijn:

Een comfortabele oude dag

Oudere honden waarderen wat extra comfort. Je senior hond houdt van een warme, tochtvrije en comfortabele slaapplaats waar hij rustig kan liggen en niet gestoord wordt door drukke huisgenoten. Ook zal je hond de hulp van goed geplaatste opstapjes waarderen als hij op een stoel of bank wil springen. Pas de duur en intensiteit van de wandeling aan wanneer je hond senior is, en bied hem de gelegenheid zich terug te trekken op een plek waar hij niet gestoord wordt door kinderen, andere honden of katten. Laat je hond voorzichtig en geleidelijk kennismaken met nieuwe huisdieren en bescherm de senior tegen de (iets te) enthousiaste buien van je kitten of pup. Veranderingen in de directe leefomgeving van je senior hond zijn in het algemeen lastig. Laat hem dus altijd langzaam wennen.

Wij adviseren deze producten

Preventieve seniorencheck voor je hond

Onze honden worden steeds ouder. Het is belangrijk om te onthouden dat ouderdom geen ziekte is. Ouderdomsklachten zijn vaak goed op te lossen zodat je hond gezond oud kan worden. Om je hond zo lang mogelijk bij je te houden, is een jaarlijkse seniorencheck zeer aan te bevelen. Een seniorencheck adviseren we bij honden vanaf 8 jaar wanneer we vaak de eerste ouderdomsklachten gaan zien. De meeste dierenartsen bieden een seniorencheck of APK-keuring aan voor je senior hond. Op deze manier leert je dierenarts je hond goed kennen en vallen veranderingen snel op. Zo kan er tijdig vanuit preventieve zorg juist geadviseerd worden over bijvoorbeeld aangepast voer om eventuele problemen te voorkomen en/of de kwaliteit van leven te verbeteren. Herhalingsinentingen zijn bij oudere honden ook belangrijk omdat het afweermechanisme tegen infectieziektes afneemt. Als je (ras)hond een bepaalde (erfelijke) kwaal heeft ontwikkeld, kan je dierenarts direct de juiste behandeling inzetten en kan je onnodig lijden van je hond voorkomen, alsmede hoge kosten. Zo zorgen we er samen voor dat je maatje zo lang mogelijk onderdeel is van je leven. En dat is wat iedere hondeneigenaar wil, toch? Lees hieronder meer over de seniorencheck en wat deze inhoudt.

Wat er gebeurt tijdens een seniorencheck

De seniorencheck begint bij jouw als eigenaar. We luisteren naar hoe het gaat met je hond. Je dierenarts zal vragen hoe het gaat met opstaan uit de mand en of hij goed eet en drinkt. Met deze vragen krijgt je dierenarts een idee over hoe het gaat met je hond. Op de behandeltafel zal je dierenarts luisteren naar het hart en de longen en meet hij de bloeddruk. Je dierenarts checkt ook of er geen rare bultjes of pijnplekken zijn. Er wordt bloed afgenomen en onderzocht om te zien hoe het gaat met de nieren, lever en het suikergehalte in het bloed. Ook onderzoekt de dierenarts de (meegenomen) urine om te zien of daar iets geks uit komt. Een senior hond kan bijvoorbeeld een nierprobleem, leverprobleem of diabetes hebben. Om dat uit te sluiten, controleren we niet alleen het bloed, maar ook de urine. We zien bij senior honden vaak artrose in de heupen. Dit kan veel ongemakken bij je hond veroorzaken, zoals moeilijk opstaan, niet meer graag willen wandelen of meer slapen dan je gewend bent. Om te zien of je hond al artrose heeft, maken we röntgenfoto’s van de heupen. Hiervoor wordt hij onder narcose gebracht, want tijdens een röntgenfoto moet je hond stil liggen en dat is niet mogelijk is zonder even te slapen. Je dierenarts bespreekt de uitslagen van het bloed, de urine en de röntgenfoto’s met jou en stelt zo nodig een behandelplan op. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met jouw wensen, gezinssamenstelling en het beschikbare budget.

Vooraf urine opvangen voor seniorencheck

Bij een seniorencheck wordt ook de urine onderzocht. Urine opvangen bij je hond kan best een uitdaging zijn. Niet alleen omdat je hond niet wilt plassen als je onder hem hangt met een bakje, maar ook omdat de dierenarts het graag binnen 4 uur na het opvangen op de kliniek wilt hebben voor een betrouwbare uitslag. Iedere hond is anders en soms moet je zoeken naar een goede manier om de urine van je hond op te vangen. Onze tip is om een pollepel te gebruiken. Deze houd je onder je hond op het moment dat hij plast. Laat je hond eerst een klein beetje plassen en houd dan de pollepel eronder. De eerste paar keer zal je zien dat je hond stopt met plassen, maar daarna gaat het zeker lukken. Vanuit de pollepel kan je de urine in een schoon potje of bakje doen.

Artrose checken met röntgenfoto’s

Tijdens een seniorencheck maakt de dierenarts röntgenfoto’s van de heupen van je hond. We geven hiervoor een roesje waardoor je hond even lekker gaat slapen. Om goede röntgenfoto’s te maken, moet je hond namelijk heel erg stil liggen op zijn rug en natuurlijk niet gaan spartelen. Je bent er als eigenaar vaak gewoon bij wanneer we dit roesje geven en ook wanneer je hond weer ontwaakt. Zodra je hond slaapt, maken we röntgenfoto’s van de heupen. Deze worden direct beoordeeld op eventuele afwijkingen. Een röntgenfoto is een foto waarop we alleen de botten kunnen zien. Dus als er iets met een spier is, kunnen we dat niet zien. Daarom voelt de dierenarts ook altijd eerst even goed aan alle poten.

Wat kan je doen als blijkt dat je hond artrose heeft? Waarschijnlijk krijg je hond pijnstilling voorgeschreven en wordt geadviseerd over te stappen op dieetvoeding die speciaal is ontwikkeld voor de gewrichten van je hond. Ook toevoegen van voedingssupplementen aan het voer zorgt voor soepele gewrichten. De artrose zal niet weggaan, maar de ontwikkeling van artrose vertraagt wel. Wij hebben hier hele goede resultaten mee bereikt voor een beter kwaliteit van leven van je hond.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#15810 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }