Parasieten konijn & cavia

Konijnen en cavia’s zijn zeer kwetsbaar en vatbaar voor allerlei verschillende soorten parasieten. Konijnen en cavia’s die buiten wonen, lopen meer risico op het oplopen van parasieten zoals vlooien en mijten. Maar vergis je niet, ook konijnen en cavia’s die in huis leven, krijgen ze.

Beste behandeling tegen parasieten

Als baasje neem je namelijk van alles uit de buitenwereld mee naar binnen. Je konijn of cavia kan ook parasieten oplopen door contact met andere huisdieren, zoals honden en katten. Ook slechte hygiëne kan een rol spelen. Haal daarom dagelijks bevuilde plekken uit het hok en vervang deze met verse bodembedekking. Gelukkig zijn de meeste parasieten goed te bestrijden door middel van een pipet en behandeling van de woonomgeving. Zonder behandeling zijn sommige parasieten zelfs dodelijk. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts als je vermoedt dat je konijn of cavia last heeft van een van de onderstaande parasieten. Voor middelen op recept tegen kriebelende beestjes (vachtmijt) zoals Stronghold ga je naar je eigen dierenarts of neem je contact op met onze op dierenkliniek in ’s-Hertogenbosch (Nuland).

Vlooien

Een vraag de regelmatig gesteld wordt, is: “Kunnen konijnen en cavia’s vlooien krijgen?’’. Het antwoord is: “Ja”. Vlooien bij konijnen en cavia’s komen vaker voor dan we denken. Besmetting gebeurt vaak door contact met honden of katten, zowel binnens- als buitenshuis. Ook wilde dieren, zoals wilde konijnen en egels, kunnen vlooien overdragen. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die erg veel ongemak veroorzaken. Een klein percentage van de vlooien bevindt zich op het konijn of de cavia zelf. Het overgrote gedeelte van de vlooien, larven en eitjes verschuilt zich in de woon- en leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan de bodembedekking, vloertapijt en plinten. Daarom is alleen de bestrijding van volwassen vlooien bij konijnen of cavia’s niet voldoende en moeten ook de larven en eitjes bestreden worden.

Wij adviseren deze producten

Vachtmijt bij het konijn

Mijten bij het konijn veroorzaken jeuk. Hierdoor gaat het krabben, bijten en likken waardoor er weer wondjes, korstjes en kale plekken ontstaan. Omdat de huid uit balans en geïrriteerd is, gaat deze schilferen. Het konijn zit dan onder de schilfers, vergelijkbaar met roos bij de mens. De zogenaamde Cheyletiella parasitovorax-mijt veroorzaak deze vervelende jeuk en schilfering. Heeft je konijn geen schilfers, maar wel kale plekken op zijn nek, rug en/of buik? Dan zou het nog wel eens de Leoparacarus gibbus-mijt kunnen zijn. Deze mijt tast de haarschacht aan waardoor de haren uitvallen. De diagnose voor deze mijten wordt gesteld door middel van microscopie. De dierenarts zal wat haren en huidschilfers van het konijn afnemen en onder de microscoop bekijken. Er worden niet altijd mijten gevonden, maar ons advies is in zo’n geval toch om het konijn te behandelen. Je konijn kan het beste behandeld worden met een middel dat de stof selamectine bevat.

Schurftmijt of huidmijt

Er zijn twee soorten huidmijt die veel voorkomen konijnen: Demodex cuniculi en Sarcoptes scabiei. Bij de cavia zijn dat de Trixacarus-mijt en de Chirodiscoides-mijt. In tegenstelling tot de vachtmijt, leven deze huid- of schurftmijten leven echt in de huid. Ze graven als het ware gangentjes onder de huid. Ze veroorzaken kale plekken, wondjes en korstjes over het hele lichaam. Meestal begint het bij de oren en hoofd. Om de diagnose te stellen, nemen we huidkrabsel af en wordt de huid tot bloedens toe geschraapt. Deze mijten zijn moeilijk te vinden, dus één huidafkrabsel geeft niet altijd uitslag. Behandeling van je konijn of cavia moet met een middel waarin de werkzame stof selamectine zit.

Oormijt

Psoroptes cunicili is een oormijt die alleen bij konijnen voorkomt. Aanwijzingen voor deze mijt zijn krabben aan de oren, schudden met de kop en flapperen met de oren. Een besmetting met oormijt zorgt ook voor roodheid, korstjes en zweren in de oren. Je dierenarts stelt de diagnose door middel van de klachten en microscopisch onderzoek. Als jouw konijn oormijt heeft, zal hij behandeld worden met een speciale oorzalf, en een pipet met selamectine voorgeschreven krijgen.

E.cuniculi bij konijnen

E.cuniculi is een eencellig organisme dat niet met het blote oog te zien is. Deze parasiet nestelt zich in de organen van een konijn (bijvoorbeeld de hersenen, nieren, longen, lever, etc.) en veroorzaakt ontstekingsreacties en zwellingen in het zenuwstelsel. Deze parasiet scheidt sporen uit via de urine, wat weer een risico is voor het besmetten van andere konijnen. Niet ieder konijn dat besmet is met E.cuniculi wordt ziek. Zieke konijnen tonen één of meerdere van de volgende symptomen:

Wacht niet te lang als jouw konijn één of meerdere van de bovenstaande symptomen vertoont. Je dierenarts kan diverse medicijnen en injecties voorschrijven om de ontstekingsreactie tegen te gaan en eventuele zwelling in zenuwweefsel af te remmen. Je konijn wordt hiervoor vaak even opgenomen in de dierenkliniek. Wanneer de verschijnselen al weken of maanden aanwezig zijn, wordt de kans op genezing steeds kleiner.

Behandelplan vlooien en mijten bestrijding bij konijnen en cavia’s

Gezonde konijnen en cavia’s staan sterker tegen parasieten

Dat een gezond konijn of cavia beter bestand is tegen te effecten van deze vervelende parasieten, is een feit. Maar hoe zorg je ervoor dat je konijn of cavia supergezond is en blijft De juiste hoogwaardige voeding zorgt voor een goed immuunsysteem, lees hiervoor Voeding konijn en cavia. Ook de juiste huisvesting, vaccinaties en speeltjes spelen een grote rol in hun gezondheid, lees hiervoor aanschaf konijn en cavia.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

object(WP_Term)#41315 (10) { ["term_id"]=> int(80) ["name"]=> string(18) "Konijn & Cavia" ["slug"]=> string(12) "konijn-cavia" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(80) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(6) ["filter"]=> string(3) "raw" }