Kattenvoer is maatwerk

Iedere kat is uniek. Net zoals bij ons mensen heeft iedere kat zijn eigen fysiologie. Hiermee bedoelen we dat er verschillen zijn in bewegingsbehoefte, energiebehoefte en ook in wat ze lekker vinden. De juiste voeding vinden die goed aansluit bij wat jouw kat nodig heeft en ook nog eens erg smakelijk is, vraagt echt maatwerk.

Dr pet | Your pet, our passion!

Maar waar moet jij als baas nou eigenlijk op letten?

Op deze adviespagina geven we antwoord op bovenstaande vragen. Daarnaast gaan we dieper in op goede onderhoudsvoeding en supplementen als aanvulling op goede basisvoeding. En we vertellen waar jij onafhankelijk en onderbouwd voedingsadvies op maat kunt krijgen voor jouw kat op basis van een hiervoor wetenschappelijk ontwikkelde voedingsapplicatie (FeedWise).

Smaken verschillen

Gezonde voeding moet smakelijk zijn. Er is niets ergers dan je hele leven voeding eten die je eigenlijk niet lekker vindt. Wat de ene kat lekker vindt, daar haalt de ander zijn neus voor op. Sommige katten kunnen echt hele lastige eters zijn. Andere katten zijn echte bourgondiërs. Wellicht is jouw kat helemaal geen slechte eter, maar vindt hij de voeding simpelweg niet smakelijk genoeg. Er zijn zo veel mogelijkheden in texturen, geuren en smaken, zodat er voor elk wel wat wils is. Dr pet geeft smaakgarantie op de kleinste verpakkingen kattenvoeding. Kijk voor voorwaarden bij bestellen & bezorgen.

Mocht je kat alsnog slecht of niet eten, dan is ons advies om hem te laten onderzoeken door een dierenarts. Ook bij klachten zoals braken en misselijkheid.

Kittenvoeding

Een kitten weegt bij geboorte rond de 90/110 gram. Het lichaam maakt een indrukwekkende groeispurt door. Een gezonde kitten is na de eerste levensweek verdubbeld in lichaamsgewicht. Na de eerste week komen ze ongeveer 100 gram per week aan. Een kitten heeft tot een leeftijd van 3 maanden drie keer zoveel energie nodig dan een volwassen kat. Een kwalitatief goede kittenvoeding, die de juiste eiwitten en mineralen bevat, is uiterst belangrijk. Als hele goede kittenvoeding adviseren wij Royal Canin, Sanimed, Trovet of de biologische variant Yarrah. 

Hoe vaak moet ik mijn kitten te eten geven? 

Omdat katten van nature meerdere kleine porties (prooidieren) door de dag heen eten, is het belangrijk dat jij als eigenaar ook in deze behoefte voorziet. Een kitten heeft een klein maagje. De benodigde voedingsfrequentie is daardoor hoger dan bij een volwassen kat. Houd voor je kitten het volgende voedingsschema aan bij:

– 2 maanden leeftijd, 6 keer per dag voeren.

– 3 maanden leeftijd, 4 keer per dag voeren.

– 4 maanden leeftijd, 3 keer per dag voeren.

– En vanaf 6 maanden leeftijd, 2 keer per dag voeren.

Maar mogelijk is jouw kitten een ‘nibbelaar’ en eet de hele dag door kleine beetjes. Dan heeft jouw kitten of kat gewoon een heel gezond eetpatroon en bovenstaand voedingsschema helemaal niet nodig.

Onafhankelijk voedingsadvies voor je kat

Kom je er zelf niet uit welke of hoeveel voeding jij je kat wilt voeren? Of twijfel je of de voeding die jij nu voor je kat hebt wel het beste is voor hem? Wij kunnen je helpen door middel van een onafhankelijk en wetenschappelijk voedingsadvies. Speciaal op maat gemaakt voor jouw kat. Ook geven wij passend voedingsadvies voor katten die huid- of vachtproblemen hebben, de voeding niet lekker vinden of te mager of juist te dik zijn. 

Wil je meer weten over de beste voeding voor jouw kat? Wil je eens iemand spreken die er voor geleerd heeft en ook nog eens over een merk-onafhankelijke en wettenschappelijk voedingsapplicatie (FeedWise) gebruikt om op maat te adviseren? Dan maak je een online afspraak voor een online voedingsadvies bij Dr pet.

Met name voor katten die wat te stevig zijn, weten we precies hoeveel zij mogen hebben van de huidige voeding die je geeft. Dit zonder dat hij voedingsstoffen te kort komt en met behoud van tussendoortjes. Zo kan je kat verantwoord afvallen, met lekkere tussendoortje en houden we het leuk voor iedereen. Voor meer informatie over afvallen, kijk je bij Adviezen kat onder de rubriek Afvallen of boek je een online afvaladvies bij Dr pet.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Voeding voor de volwassen kat

Rond 12-15 maanden is het lichaam uitgegroeid, al is dit ras-afhankelijk. De grote rassen groeien langer door dan de kleine rassen. Tot een leeftijd van 15 maanden groeien de botten, gewrichten en spieren door. Totdat jouw kitten is uitgegroeid tot een volwassen kat is het belangrijk dat je de voeding aanpast. Een overschot aan eiwitten (bouwstenen) en vetten kunnen resulteren in overgewicht. Ook zien we op onze dierenkliniek regelmatig de relatie tussen overgewicht en blaasproblemen. Andere bekende problemen zijn suikerziekte, gewrichtsproblemen, leverproblemen, etc.
We zien veel te stevige (echte bourgondische) katten in onze kliniek. Vaak lukt het ons om de katten en hun eigenaren deel te laten nemen aan ons afvalprogramma. Afvallen bij katten is echt heel lastig om te doen. Het vraagt ook veel doorzettingsvermogen van de eigenaar. Een kat is namelijk van natuurlijk zeer volhardend in zijn gedrag. Zorg dus dat ze niet dik worden, dan hoeft het er ook niet weer van af.

Voeding voor de senioren

Vanaf 7 jaar is een kat senior. Jouw seniore kat slaapt waarschijnlijk meer, is minder actief en de vacht is soms wat stugger. Ook zijn gewrichten worden stram waardoor je ziet dat hij zich minder goed verzorgt of minder wordt gesprongen op hoge oppervlaktes. Het is belangrijk dat de voeding voor een senior kat glucosamine, chondroïtine en vetzuren (zoals EPA/DHA) bevat die de mobiliteit van je kat ondersteunen en zo de vorming van artrose vertragen. Een ouder lichaam moet vaak meer moeite doen om eiwitten en vetten te verteren. Daarom zijn makkelijk verteerbare voedingsstoffen erg belangrijk. Wij adviseren dus vanaf 7 tot 8 jaar leeftijd seniore voeding te geven aan je kat.

Dieetvoedingen

Wanneer je kat ziek is, een aandoening heeft of is gesteriliseerd/gecastreerd, is passende dieetvoeding erg belangrijk. Voor bijna iedere aandoening is er wel een passende dieetvoeding verkrijgbaar. Wij als professionals zien vaak hele goede resultaten bij het gebruik van dieetvoeding. Dieetvoeding ondersteunt, naast medicijnen, ook bepaalde therapieën om zieke katten snel beter te maken of de kwaliteit van leven te verbeteren. Dieetvoeding kan levensverlengend zijn, zodat jij en je gezin zo lang mogelijk van jullie geliefde kat kunnen genieten. Wij bieden een assortiment van dieetvoedingen aan van hoge kwaliteit. Let op! Voer nooit zomaar dieetvoeding aan je kat zonder overleg met je dierenarts. 

Vegetarisch dieet/vegan voeding voor je kat 

Een kat is 100% carnivoor, dit houdt in dat ze afhankelijk zijn van dierlijke eiwitten. In een vegetarisch dieet zitten weinig dierlijke eiwitten en in een veganistisch dieet zitten helemaal geen dierlijke eiwitten. Hierdoor komt de kat essentiële aminozuren, vetzuren, mineralen en vitamines te kort. Door deze tekorten wordt een kat ziek, wat natuurlijk niemand wil. Voer je kitten of kat dus NOOIT vegetarisch of veganistisch voer. Wil je een duurzaam en verantwoord alternatief, dan bevelen wij biologische voeding aan zoals de gecertificeerde voeding van Yarrah of Specific.

Onze selectie kattenvoer

Bijna alle voeding die we voor jou hebben geselecteerd, zijn van Nederlandse bodem. Hier zijn wij natuurlijk erg trots op. Wij hebben zowel gekozen voor het high end/designer merk Royal Canin als voor de kleinere nuchtere kwaliteitsmerken als Sanimed, Trovet en Yarrah. Een goede en verantwoorde voeding moet tenslotte ook betaalbaar zijn voor iedereen. Er zijn overigens meerdere goede kwaliteitsmerken. Maar omdat jouw kat het ook waard is hebben onze professionals hierin al een selectie gemaakt. 

object(WP_Term)#15287 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }