Ontwormen van je kat

Wormen, ze zijn eigenlijk overal in je omgeving te vinden. Ze bevinden zich bijvoorbeeld op straat, in zandbakken en in de deurmat. Wormen zijn een zoönose: dat betekent dat ze niet alleen besmettelijk zijn voor je kat, maar ook voor jou.

Dr pet | Your pet, our passion!

Wormenkuur kat

Wij kunnen ook ziek worden van de wormen van onze katten. Wormen kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting, maar vaak zijn de wormeitjes het probleem. Je kat krijgt de wormeitjes binnen en deze groeien in het lichaam uit tot een volwassen worm. Dit proces is niet zichtbaar. Alleen door middel van een ontlastingsonderzoek en onder de microscoop zie je wormeitjes. Zowel de wormen als de wormeitjes kunnen schade in het lichaam van je kat aanrichten, en bijvoorbeeld diarree veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een goed antiwormmiddel te gebruiken zoals bijvoorbeeld vrije antiwormmiddelen als Milbactor of Milbemax. Met het juiste ontwormschema en het juiste ontwormmiddel, voorkom je wormen bij jouw kat.

Bij ons bestel je een zorgpakket op maat, zodat je kat voor drie maanden beschermd is tegen wormen. Het pakket beschermt tegen wormen én vlooien en teken. Het is een ontzorgpakket voor jou en een zorgpakket voor jouw hond.

Hoe vaak ontworm je een kitten?

Je begint met het ontwormen van je kitten wanneer hij 3 weken oud is. Het is belangrijk om je kitten te wegen voordat je een wormtablet geeft. De dosering van de wormkuur (antiwormmiddel) is namelijk afhankelijk van het gewicht van je kitten. Het advies is om je kitten te ontwormen op de leeftijd van:

Kijk goed voordat je een ontwormtablet aan je kitten geeft of deze ook geschikt is voor kittens. Dit is namelijk niet altijd het geval en dan gaat het goed mis.

Hoe vaak ontworm je een kat?

Zoals in het bovenstaande schema is te zien, ontworm je jouw kat vanaf een leeftijd van zes maanden en vier keer per jaar. Vier keer per jaar betekent dus om de drie maanden en wormenkuur. Ook als je een binnenkat hebt, is het advies om dit schema aan te houden. Dit komt omdat jij de wormeitjes van buiten mee naar binnen brengt, onder je schoenen bijvoorbeeld. Komt jouw kat veel buiten en/of vangt jouw kat veel muizen? Dan is het advies om hem iedere maand te ontwormen.

Lacterende poezen worden tegelijk met de kittens ontwormd, omdat ze een zogenaamde patente infectie kunnen hebben. Dit betekent de opname van larven via het oplikken van de ontlasting van de kittens.

Voor het ontwormen van je kat is het belangrijk om het gewicht nauwkeurig te weten. De toegediende dosering van de wormtabletten is namelijk afhankelijk van het gewicht van je kat op het moment van ontwormen.

Help! Er zitten wormen in de ontlasting van mijn kat

Helaas zitten er soms toch wormen in de ontlasting, balen! Het is belangrijk dat je jouw kat ontwormt met een goede antiwormtablet. Soms ontstaat lichte diarree, maar deze klachten gaan meestal snel over. Blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met je dierenarts of maak een online afspraak met onze dierenarts.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Hoe herken je een wormbesmetting bij je kat?

Een wormbesmetting is vaak niet met het blote oog te zien. Soms zijn wormen of segmenten van de lintworm zichtbaar als een soort rijstkorrel. Symptomen die op kunnen treden door een wormbesmetting bij de kat, zijn:

Symptomen die optreden bij een kitten door een wormbesmetting, zijn:

Heeft jouw kitten of kat last van een of meerdere van de bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met je dierenarts of maak een online afspraak met onze dierenarts.

Een goed ontwormmiddel is belangrijk je kat

Zoals hierboven al een beschreven, is het belangrijk om een ontwormingstablet van goede kwaliteit te gebruiken. Als professionals raden we Milbemax of Milbactor aan, die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze ontwormingskuren zijn preventief werkzaam tegen hartwormen. Hartwormen komen nog niet voor in Nederland, maar de mug die hartwormen overbrengt is al wel aanwezig in Nederland. Ook werken deze wormkuren goed tegen spoelwormen, haakwormen en lintwormen.

Er zijn ook hele goede ontwormingsmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, zoals Credelio. Hiervoor moet je bij je eigen dierenarts zijn of maak je een afspraak om langs te komen op onze dierenkliniek in Nuland.

Preventie tegen wormen

Om wormen bij je kat te voorkomen, kan je het volgende doen:

Wormbesmetting van de kat op de mens voorkomen

Wormen zijn een zogenaamde zoönose:, dat betekent kans op besmetting van dier op mens. Nog een reden om je aan het ontwormschema te houden. Hieronder volgen adviezen om besmetting van je kat naar jezelf en/of je kinderen te voorkomen:

object(WP_Term)#15289 (10) { ["term_id"]=> int(78) ["name"]=> string(3) "Kat" ["slug"]=> string(3) "kat" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(78) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(26) ["filter"]=> string(3) "raw" }