Aanschaf pup/hond

Wat leuk, je hebt binnenkort een nieuw gezinslid in huis of je bent je aan het oriënteren over wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een pup of volwassen hond. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor je nieuwe gezinslid zorgen en goed voorbereid zijn. Bij aanschaf van een pup of volwassen hond komt heel veel kijken.

Een pup of nieuwe hond kost veel zorg en geld. Denk aan basispreventiezorg zoals vaccinaties, ontwormen en ontvlooien. Daarnaast worden onze dieren ook wel eens ziek waarvoor onderzoek benodigd is, operaties noodzakelijk zijn en/of soms levenslange medicijnen of speciale voeding nodig is. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen waardoor er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Kies je als baas niet voor een verzekering? Dan zal je alle onverwachte hoge kosten zelf moeten betalen. Zorg er in dat geval voor dat je huisdier ook een spaarpotje heeft. Lees over de kosten en het verzekeren van een nieuwe hond meer in onze adviesrubriek Verzekeren.

Wil je na het lezen van onderstaande nog meer weten over de aanschaf van een nieuwe huisgenoot, maak dan een online afspraak voor een videoconsult met een van onze paraveterinairen of kom gezellig langs op onze Dierenkliniek in ’s-Hertogenbosch (Nuland).

Waarom schaf jij een nieuwe pup of hond aan?

Wat is er nu leuker dan een nieuwe pup of hond als gezinslid erbij? Er zijn verschillende redenen om een nieuwe huisgenoot aan te schaffen. Voor de een is het een maatje of vriend voor het leven., voor de ander extra gezelschap of een remedie tegen de eenzaamheid. Misschien is je oude hond recent overleden en is het weer tijd voor een nieuwe pup of hond. Een andere vaak gehoorde reden is dat het al heel lang is beloofd aan de kinderen. Misschien ben je wel helemaal verliefd geworden op de nieuwe pup van je buurvrouw, of heb je een hele leuke labradoedel gezien op Instagram. Het zet je aan het denken, misschien wil je ook wel zo’n leuk hondje. 

Onze ervaring is dat het heel belangrijk is om bij jezelf goed na te gaan waarom je eigenlijk een nieuwe pup of hond wilt. Wat zijn jouw verwachtingen en die van je gezin? Wat is je huidige woonsituatie? Komt daar mogelijk nog verandering in? Zet eerst alles op een rijtje wat je wel/niet wilt en wat jij wel/niet aan de nieuwe hond kan bieden. Belangrijk is dat je altijd bij jezelf ook nagaat of het specifieke ‘hondenras’ wel bij jou en/of het gezin past.

Welk hondenras past het best bij mij en/of ons gezin?

Een nieuwe pup of hond moet allereerst bij jou en je gezin passen. Wees daarom eerlijk tegen jezelf en de rest van het gezin. Ben je niet zo sportief en heb je weinig tijd, kies dan geen ras met een sportief karakter. Ben je juist lekker sportief en wil je cursussen en allerlei uitdagingen aangaan met je hond? Kies dan voor een hond die daar ook van houdt – een actief ras dus. Wellicht lijkt hondensport je leuk, maar ga eerst eens kijken bij de hondenclub die je aanspreekt of dit is wat je zoekt. Het maakt voor de beste keuze van het ras uit of je een alleenstaande oudere bent of een druk jong gezin hebt. Het karakter, de grootte, bewegingsbehoefte, ruimte en huisvesting van de nieuwe hond moet dus matchen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je kiest voor een bepaald ras, je ook weet dat daar bepaalde ras-gebonden erfelijke aandoeningen of gezondheidsproblemen bij horen. Kijk hiervoor eens op www.LICG.nl. Een hond met veel erfelijke aandoeningen zal vaker naar de dierenarts moeten. En daar horen dan ook hogere dierenartsenkosten bij, waar je al dan niet voor verzekerd bent. Denk aan aandoeningen als heupdysplasie of elleboogdysplasie. Alleen al het maken van een CT-scan en een of meerdere operaties kunnen een kostbare zaak zijn. Bij ons op de dierenkliniek zien we steeds vaker allergieën in specifieke rassen. Omdat atopie (een vorm van hondenallergie) een erfelijke basis heeft, verwachten we dat deze trend zich door zal zetten. Jaarlijkse kosten om de atopie onder controle te houden lopen vaak op tot 500- 600 euro.

Heb je nog geen idee welk ras het beste bij jouw gezin en woonsituatie past? Dat is niet zo gek aangezien er ruim 300 verschillende rassen zijn. Kijk eens op de website van Raad van Beheer www.houdenvanhonden.nl voor de beschrijving van het ras, erfelijke aandoeningen en het karakter van erkende hondenrassen.

Waar schaf je een pup of hond aan?

Een nieuwe pup of hond wordt vaak aangeschaft op basis van beschikbaarheid, maar er is veel meer om rekening mee te houden. Een goede fokker wil het beste voor de pups. Zo zal hij veel vragen stellen aan jou als baas om te bepalen of jij wel een goede match bent. Een betrokken fokker kent zijn pups en zal vaak de keuze maken welke pup naar welk nieuw baasje of gezin gaat. Het mag ook geen probleem zijn om de moederhond te zien en er is vaak niet meer dan 1 nestje aanwezig. Meerdere nestjes en verschillende hondenrassen betekent vaak foute boel. Een fokker moet namelijk veel tijd en aandacht besteden aan zowel moederhond als de pups, wat een moeilijke opgave is. Huiselijke sfeer en kleinschaligheid zijn ook zaken om op te letten bij de fokker. Daarnaast moet er altijd een koopcontract getekend worden waarin het chipnummer genoteerd is en een gezondheidsverklaring van de dierenarts staat. Vraag daarnaast altijd naar de garanties die je hebt als de aangeschafte pup bij thuiskomst ziek blijkt te zijn. Wij adviseren altijd om bij je eigen dierenarts binnen een week nadat je de pup in huis hebt, een (gratis) gezondheidskeuring of aanschafkeuring te doen.

Ga voor een volledige en uitgebreide puppy checklist (LICG) over het aanschaffen van een nieuwe pup, naar https://www.licg.nl/media/1775/puppy-checklist-achterblad5_10.pdf

Wat heb je allemaal nodig?

Nu jij je georiënteerd hebt op het hondenras en op de fokker, mag je aftellen tot je uiteindelijk je geliefde viervoeter in huis mag nemen. Zorg dat je goed voorbereid bent en al zo veel mogelijk essentiële benodigdheden hebt. Denk aan:

Welke dierenarts past bij mij en mijn hond?

Een dierenarts die goed bij jou en je huisdier past, is belangrijk. Je bespreekt samen de zorg van je geliefde huisdier en er moet vertrouwen zijn. Ga na wat jij belangrijk vind.

Het is natuurlijk niet gek dat je gekozen praktijk niet aan al je eisen voldoet, bijvoorbeeld een consult van 30 minuten voor 15 euro is niet erg realistisch. Doe vooral wat goed voelt en vraag bij je nieuwe dierenarts een kennismakingsconsult of een gezondheidskeuring aan voor je nieuwe huisgenoot.

Online consult

Wil je graag advies van een dierenarts?
Vraag hier een online consult aan.

Waar moet ik zijn bij verdere vragen?

Bij de aanschaf van een nieuwe pup of hond komt dus heel wat kijken. Het is best spannend en belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het is heel begrijpelijk en normaal als je nog twijfels hebt, wat onzeker bent of toch meer vragen hebt over van alles en nog wat. Wij bieden voor het aanschaffen van een nieuwe pup of hond en voor de juiste (dieet) voeding online videoconsulten aan met onze paraveterinairen. Je kan ook een algemeen videoconsult inplannen met onze dierenarts. En anders adviseren wij om naar de enige echte specialist te gaan en dat is de dierenarts.

object(WP_Term)#15309 (10) { ["term_id"]=> int(79) ["name"]=> string(4) "Hond" ["slug"]=> string(4) "hond" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(79) ["taxonomy"]=> string(7) "soorten" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(28) ["filter"]=> string(3) "raw" }